Reading Time: 3 minutes

AMSTERDAM – ANWB.nl zet met een Web Performance score van 66 de hoogste score neer onder 400 consumenten wanneer zij zich oriënteren op het afsluiten van een autoverzekering. ANWB laat de concurrentie ver achter zich: nummer twee Independer.nl zet 60 punten op het scorebord en Ohra.nl completeert de Top 3 met een score van 59.

Meer resultaten uit dit onderzoek lees je in de WUA Autoverzekering Update.

Insights Update Car Insurance NL

Get free high-level results in the Insights Update Car Insurance NL
Download Now

Dit online oriëntatieonderzoek is in opdracht van WUA onafhankelijk uitgevoerd in april 2017 onder n=400 consumenten op desktop en smartphone. ANWB.nl scoort een vindbaarheid van 43%, Independer.nl 32% en Ohra.nl zet een vindbaarheid neer van 39%. ANWB.nl maakt naast vindbaarheid met name op voorkeur het verschil in dit onderzoek (19%). Op het thema Merk zet ANWB.nl samen met CentraalBeheer.nl in de Verdiepingsfase met 81 punten de hoogste score neer.

5 interessante insights uit dit onderzoek

Digital Excellence is, dat blijkt ook weer in dit onderzoek, bittere noodzaak. Om de concurrentie te verslaan, moet je uiteindelijk in de volledige customer journey een excellente digitale ervaring bieden en de nummer 1 positie in voorkeur innemen. Niet alleen gevonden worden en hoog scoren in Google is voldoende. Hieronder een aantal interessante insights uit het onderzoek:

 1. ANWB.nl  zet naast de (relatief) uitstekende vindbaarheid van 43% ook een zeer goede score neer op voorkeur: 19% van de consumenten heeft ANWB.nl gekozen als nummer 1. Voor nummer 3 Ohra.nl ligt dit percentage op 4%, voor Independer.nl op 12%.
 2. Allsecur, in de vorige meting nog de nummer 3, moet het doen met een 5e positie. Ten opzichte van ANWB is met name de lagere voorkeur van 9% de maker van het verschil, Allsecur heeft met 35% een betere vindbaarheid in dit onderzoek dan Independer.nl (32%).
 3. Ditzo.nl, Rabobank.nl en InShared.nl delen in dit onderzoek het relatief lage voorkeurspercentage van 4%: van de consumenten in dit onderzoek geeft 4% aan voor een van deze drie partijen te kiezen.
 4. Het percentage consumenten dat Ohra.nl op het thema voorkeur op de tweede (10%) en derde (14%) plek zet is hoog: het betekent dat Ohra.nl ten opzichte van de rest van de markt veel verbeterpotentieel heeft.
 5. In dit onderzoek werden onder anderen partijen als AEGON.nl, Promovendum.nl, Interpolis.nl, VanBruggen.nl en Pricewise.nl onvoldoende gevonden door de consumenten om volgens WUA’s standaarden valide uitspraken over de scores te kunnen doen.

Doel van dit onderzoek

Het doel van het onderzoek is precies in kaart te brengen wat de digital experience is van potentiële klanten die zich oriënteren op het afsluiten van een autoverzekering, voor welke aanbieder men kiest en vooral waarom. Vanuit een bewezen model waar WUA de afgelopen 8 jaar aan heeft gewerkt geven we haarscherp aan wat klanten willen, wat de best practices zijn en waar de pijnpunten liggen per aanbieder.

Voor wie is dit onderzoek van belang?

In het onderzoek leggen de online experts van WUA pijn- en verbeterpunten bloot op alle thema’s volgens het gevalideerde Web Performance Model. Conclusies en aanbevelingen worden per aanbieder op maat geleverd. Om digital excellence te bereiken zien we bij WUA dat het van groot belang is dat de volgende personen en afdelingen betrokken zijn bij/baat hebben van dit onderzoek:

 • Iedereen die commercieel verantwoordelijk is: The winner takes all.
 • Directie: voor de juiste richting en mentaliteit in de organisatie
 • De digitaal verantwoordelijke: geef de juiste inzichten, richting en energie aan je team
 • Online marketeers: direct met de aanbevelingen aan de slag voor een hogere conversie
 • Research: gedegen onderzoek met gevalideerd model is de basis voor digitaal succes
 • Propositie/marketing: Naast Look&Feel zijn de thema’s Aanbod en Merk van essentieel belang in het aankoopproces.

De mate van samenwerking van bovenstaande stakeholders kan digitaal succes maken of breken!