Reading Time: 4 minutes

AMSTERDAM – ANWBCamping.nl heeft met een Web Performance Score van 76 de hoogste score wanneer consumenten zich online oriënteren op het boeken van een camping in Frankrijk. Vacansoleil.nl staat op nummer 2 met 72 punten, op afstand gevolgd door Eurocamp.nl (57 punten) en VrijUit.nl (54 punten). Dit blijkt uit onafhankelijk door WUA uitgevoerd online oriëntatieonderzoek op desktop (juli 2017) onder 200 consumenten.

>>> Meer resultaten uit dit onderzoek lees je in de WUA Camping Frankrijk Update.

Ranking Web Performance Scan Camping Frankrijk juni 2017

Insights Update Camping in France

Get free high-level results in the Insights Update Camping in France
Download Now

De nummer 1 ANWBCamping.nl wordt in dit onderzoek door veruit de meeste respondenten op de eerste plaats gezet (34%), gevolgd door de nummer 2 Vacansoleil.nl (14%). De overige aanbieders worden door 7% of minder als eerste keuze genoemd. Op vindbaarheid scoren ANWBCamping.nl en Vacansoleil.nl veruit het hoogst (respectievelijk 65% en 64%). De overige aanbieders hebben een vindbaarheid van 30% of lager.

>>> Het samenvoegen van ANWB.nl en ANWBcamping.nl

Dit jaar heeft WUA ervoor gekozen om de resultaten van de websites van ANWB.nl en ANWBcamping.nl samen te voegen. Toen in het verleden de doorgang van ANWB.nl naar ANWBcamping.nl een obstakel bleek is ervoor gekozen om beide sites uit elkaar te houden.Hoewel ANWB.nl als startpunt dient, is de doorgang dermate gemakkelijk gemaakt (blijkt uit de huidige data) dat het ANWBcamping.nl is die als startpunt wordt genomen van de klantervaring. Overlap tussen sites (respondenten die beide websites bezochten), komt niet voor in dit onderzoek.

Marktprestaties door de tijd heen: 2014 – 2015

In het vorige onderzoek van juni 2015 stond ANWBCamping.nl ook al op de eerste plaats, gevolgd door Vacansoleil.nl. Sinds juni 2015 is de conversie van VrijUit.nl flink toegenomen van 23% naar 37%, maar de vindbaarheid is gezakt van 24% naar 18%. De huidige nummer 3 Eurocamp.nl stond destijds nog op de achtste plaats met een veel lagere vindbaarheid (16% versus 30%) en conversie (13% versus 23%).

In de meting van mei 2014 stond Vacansoleil.nl nog op de eerste plek met een veel hogere conversie dan nu (33% versus 22%) maar met een lagere vindbaarheid (47% versus 64%). Sinds mei 2014 is Vacanceselect.nl van de vierde plek naar de achtste plek gezakt, voornamelijk vanwege een sterke daling qua vindbaarheid (van 27% naar 12%).

6 insights uit dit onderzoek

 1. De top 2 in het onderzoek wordt door 14-22% van de respondenten op de tweede plaats gezet en door 10-21% op de derde plaats. Het vergt relatief weinig inspanning om ook de voorkeur van deze groepen consumenten te verkrijgen.
 2. De winnaar ANWBCamping.nl heeft veruit de hoogste conversie (52%, vindbaarheid: 65%), gevolgd door de nummer 4 VrijUit.nl (37%, vindbaarheid: 18%). Het is opvallend dat de nummer 2 Vacansoleil.nl ondanks een hoge vindbaarheid (64%) een relatief lage conversie heeft (22%).
 3. Wat vindbaarheid betreft zit er een gat van maar liefst 34 procentpunten tussen de top 2 en de rest van de aanbieders.
 4. De nummer 1 ANWBCamping.nl en de nummer 8 Vacanceselect.nl hebben afwisselend de hoogste scores op de customer experience thema’s. Vacanceselect.nl scoort met 84 punten het hoogst op Look & Feel, zowel bij de Eerste Indruk (+4 punten t.o.v. de winnaar) als in de verdiepingsfase. Op Aanbod scoort Vacanceselect.nl eveneens het hoogst bij de Eerste Indruk, samen met ANWBCamping.nl (beiden 82 punten). ANWBCamping.nl scoort in de Verdiepingsfase het hoogst op Aanbod (81 punten). Op Merk scoort ANWBCamping.nl in beide fases het hoogst van alle aanbieders. Het hoogste Totaaloordeel gaat ook naar ANWBCamping.nl.
 5. Vacanceselect.nl behaalt op alle customer experience thema’s de hoogste of op één na hoogste score, en scoort bovengemiddeld op Totaaloordeel. De lage vindbaarheid van deze aanbieder leidt uiteindelijk echter tot een veel lagere WPS-score (48 punten).
 6. De nummer 3 Eurocamp.nl heeft op alle customer experience thema’s, Totaaloordeel en conversie lagere scores dan de nummer 4 VrijUit.nl, maar vanwege de hogere vindbaarheid (Eurocamp.nl: 30%, VrijUit.nl: 18%) heeft Eurocamp.nl uiteindelijk een hogere WPS-score waarmee deze aanbieder op de derde plaats belandt.

>>> Meer resultaten uit dit onderzoek lees je in de WUA Camping Frankrijk Update.

Doel van dit onderzoek

Het doel van het onderzoek is precies in kaart te brengen wat de digital experience is van potentiële klanten die zich oriënteren op het boeken van een camping in Frankrijk, voor welke aanbieder men kiest en vooral waarom. Vanuit een bewezen model waar WUA de afgelopen 8 jaar aan heeft gewerkt geven we haarscherp aan wat klanten willen, wat de best practices zijn en waar de pijnpunten liggen per aanbieder.

Voor wie is dit onderzoek van belang?

In het onderzoek leggen de online experts van WUA pijn- en verbeterpunten bloot op alle thema’s volgens het gevalideerde Web Performance Model. Conclusies en aanbevelingen worden per aanbieder op maat geleverd. Om digital excellence te bereiken zien we bij WUA dat het van groot belang is dat de volgende personen en afdelingen betrokken zijn bij/baat hebben van dit onderzoek:

 • Iedereen die commercieel verantwoordelijk is: The winner takes all.
 • Directie: voor de juiste richting en mentaliteit in de organisatie
 • De digitaal verantwoordelijke: geef de juiste inzichten, richting en energie aan je team
 • Online marketeers: direct met de aanbevelingen aan de slag voor een hogere conversie
 • Research: gedegen onderzoek met gevalideerd model is de basis voor digitaal succes
 • Propositie/marketing: Naast Look&Feel zijn de thema’s Aanbod en Merk van essentieel belang in het aankoopproces.

De mate van samenwerking van bovenstaande stakeholders kan digitaal succes maken of breken!