Reading Time: 4 minutes

AMSTERDAM – ASN Bank is bij consumenten de favoriet als het gaat om het online afsluiten van een duurzame belegging, met een WPS-score van 74. Dat blijkt uit de Web Performance Scan naar Duurzaam Beleggen die WUA! in april 2016 onafhankelijk in eigen opdracht heeft uitgevoerd op desktop onder 200 respondenten.

Ranking Web Performance Scan Duurzaam Beleggen 2016

In maart 2015 zette ASN Bank nog een WPS-score van 61 op het bord, in het huidige onderzoek heeft de duurzame beleggingsbank zich met maar liefst 13 punten verbeterd. Het verschil met de nummer 2 ING.nl is slechts één punt, Triodos competeert de top 3 met 71 punten. Opvallend is dat veel van de organisaties in de ranking van dit onderzoek zich sterk verbeterd hebben. Robeco is een uitblinker ten opzichte van de meting in maart 2015 en maakt een sprong in WPS-score van 49 naar 70!

Digital Excellence & Insights: Wie pakt de meeste voorkeur?

Digital Excellence is, dat blijkt ook weer in dit onderzoek, in de markt voor duurzame beleggingen bittere noodzaak. Om de concurrentie te verslaan, moet je uiteindelijk in de volledige customer journey een excellente digitale ervaring bieden en de nummer 1 positie in voorkeur innemen. Niet alleen gevonden worden en hoog scoren in Google is daarin voldoende, zo blijkt. Zie ook: “Waarom iedere directie wakker zou moeten liggen van Digital Excellence”.

Hieronder een aantal interessante insights uit het onderzoek:

 • ASN Bank is in dit onderzoek NIET de nummer 1 in vindbaarheid, dat is ING.nl: 55% van de potentiële klanten vindt ING.nl in dit onderzoek, tegen 50% voor ASN. Alleen uitstekend gevonden worden en hoog scoren in Google, is duidelijk niet genoeg om de markt te leiden.
 • ASN Bank scoort in de Verdiepingsfase een bijzonder hoge score op Look&Feel van 80, Robeco doet het nóg iets beter met 81 punten en Triodos scoort net als ASN 80 punten. De nummer 2 ING.nl scoort in deze fase op dit thema 77 punten, net als Binck.nl (nummer 7 in WPS-score).
 • Robeco.nl weet in dit onderzoek met 35 % de hoogste conversie te scoren, precies hetzelfde percentage als de winnaar ASN. Van de potentiële klanten zet 14% Robeco.nl op nummer 1. Deze aanbieder stijgt dus niet alleen sterk in de meting, het bedrijf weet ook te overtuigen en klanten voor zich te winnen.
 • Triodos.nl evenaart de scores van ASN Bank op nagenoeg alle thema’s in beide fasen (Eerste Indruk & Verdieping). Alleen op vindbaarheid doet Triodos het een stuk minder (42% vs 50%). Ook ligt het percentage van de potentiële klanten wat Triodos.nl op nummer 1 zet een stuk lager dan bij ASN (14% vs 18%).
 • WUA! heeft voor iedere in het onderzoek gevonden aanbieder uitgevraagd waarom deze aanbieder op nummer 2 of 3 op voorkeur is geplaatst en niet op nummer 1. De details maken het verschil en de opmerkingen van potentiële klanten geven inzicht, energie en richting om direct digitale touchpoints te verbeteren.

Het doel van het onderzoek is precies in kaart brengen wat de digital experience is van potentiële klanten wanneer men zoekt naar een duurzame belegging, voor wie men kiest en vooral waarom. Vanuit een bewezen model, waar WUA! de afgelopen 8 jaar aan heeft gewerkt, geven we haarscherp aan wat klanten willen, wat de best practices zijn en waar de pijnpunten liggen per aanbieder.

Voor wie is dit onderzoek van belang?

In het onderzoek leggen de online experts van WUA! pijn- en verbeterpunten bloot op alle thema’s volgens het gevalideerde WPS-model. Conclusies en aanbevelingen worden per aanbieder op maat geleverd. Om digital excellence te bereiken zien we bij WUA! dat het van groot belang is dat de volgende personen en afdelingen betrokken zijn bij/baat hebben van dit onderzoek:

 • Iedereen die commercieel verantwoordelijk is binnen de organisatie: The winner takes it all.
 • Directie: voor de juiste richting en mentaliteit in de organisatie
 • De digitaal verantwoordelijke: geef de juiste inzichten, richting en energie aan je team
 • Online marketeers: direct met de aanbevelingen aan de slag voor een hogere conversie
 • Research: gedegen onderzoek met gevalideerd model is de basis voor digitaal succes
 • Propositie/marketing: Naast Look&Feel zijn de thema’s Aanbod en Merk van essentieel belang in het aankoopproces.

De mate van samenwerking van bovenstaande stakeholders kan digitaal succes maken of breken!