Reading Time: 4 minutes

Binck.nl is bij consumenten favoriet wanneer ze zich oriënteren op beleggingsmogelijkheden en -aanbieders. Binck.nl leidt de ranglijst met een Web Performance Score van 66. ING.nl behaalt met 64 punten de tweede plaats, gevolgd door Rabobank.nl met 62 punten. Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek dat WUA in november 2016 in eigen opdracht heeft uitgevoerd onder 400 respondenten, 200 op desktop en 200 op mobiel.

Respondenten in het onderzoek hebben een leeftijd van 30-70 jaar, zijn MBO+ opgeleid, hebben een vrij beschikbaar vermogen van tenminste 5.000 euro en zijn bekend met beleggen of zijn spaarders die niet afwijzend staan tegenover beleggen.

Insights Update Investment

Get free high-level results in the Insights Update Investment
Download Now

In de vorige meting van november 2015 stond ING.nl nog op de eerste plaats met een veel hogere score van 77 punten en was Binck.nl de nummer 3 (66 punten, even hoog als in het huidige onderzoek). Destijds stond Rabobank.nl op nummer 2 met 72 punten. Van de respondenten in het huidige onderzoek van november 2016 heeft 15% Binck.nl als eerste keuze. 13% van de respondenten zet ING.nl en Rabobank.nl op de eerste plaats.

De nummer 4 uit het onderzoek ABNAMRO.nl wordt door 12% van de respondenten op nummer 1 gezet. Voor de overige aanbieders is dit 7% of minder. Op vindbaarheid scoort de nummer 1 Binck.nl het hoogst (55%), gevolgd door de nummer 2 ING.nl (46%) en de nummer 3 Rabobank.nl en 4 ABNAMRO.nl (beiden 40%). De overige aanbieders hebben in dit onderzoek een vindbaarheid van 27% of lager.

“Beleggen wordt door veel consumenten ervaren als complexe materie. Het is noodzaak om zowel de taal als het verhaal over de specifieke beleggingsproducten eenvoudig te houden om consumenten met vertrouwen te begeleiden naar de ‘eindstreep’. Alex en Evi Van Lanschot slagen hier beter in dan bijvoorbeeld de grootbanken. Ook de value-for-money propositie van DeGiro.nl trekt de aandacht van de consument en scoort hoge ogen. Mooie cases voor andere partijen om van te leren!”

Marjolein van Ballegooij – Head of Research – WUA

9 insights uit dit onderzoek naar beleggen

Digital Excellence is, dat blijkt ook in dit onderzoek, bittere noodzaak. Om de concurrentie te verslaan, moet je uiteindelijk in de volledige customer journey een excellente digitale ervaring bieden. Hieronder vind je 9 interessante insights uit het onderzoek:

 1. De nummer 1 Binck.nl, de nummer 2 ING.nl en de nummer 4 ABNAMRO.nl worden door 12% tot 13% van de respondenten op de tweede plaats gezet. Binck.nl en ING.nl worden tevens door 12% tot 13% op de derde plaats gezet. Het vergt relatief weinig inspanning om ook de voorkeur van deze groepen consumenten te verkrijgen.
 2. De winnaar van het onderzoek Binck.nl weet de hoogste vindbaarheid (55%) te behalen, maar staat qua conversie (27%) op de 7de plaats.
 3. De nummer 2 ING.nl laat een vergelijkbaar patroon zien, met een vindbaarheid van 46% en een conversie van 27% waarmee deze aanbieder qua conversie op de 6de plaats terechtkomt. De nummer 3 Rabobank.nl slaagt er echter in om de op twee na hoogste conversie te behalen (33%).
 4. De nummer 7 DEGIRO.nl scoort zeer laag op vindbaarheid (12%), maar behaalt de hoogste conversie (38%). De nummer 10 ASNBank.nl heeft eveneens een lage vindbaarheid (11%) en een hoge conversie (35%). Dit geeft aan dat de weinige respondenten die er wel in slagen om deze aanbieders te vinden er erg over te spreken zijn.
 5. De nummer 2 ING.nl en de nummer 3 Rabobank.nl scoren in het huidige onderzoek respectievelijk 13 en 10 punten lager dan in de vorige meting van november 2015. Hierdoor slaagt Binck.nl erin om ditmaal op de eerste plek te belanden met een even hoge score als in de vorige meting.
 6. Er wordt op Look & Feel in de Verdiepingsfase door alle aanbieders vele punten hoger gescoord dan bij de Eerste Indruk. De nummer 8 EvivanLanschot.nl scoort in de Verdiepingsfase maar liefst 10 punten hoger dan bij de Eerste Indruk, evenals de nummer 10 ASNBank.nl.
 7. De aanbieders in de top 3 behalen op geen enkel thema de hoogste score. Dit geldt voor zowel de Eerste Indruk als de Verdiepingsfase. Op Aanbod scoort de nummer 1 Binck.nl zelfs onder het gemiddelde (Eerste Indruk en Verdieping). In de Verdiepingsfase scoren alle aanbieders in de top 3 onder het gemiddelde op Merk. De relatief lage scores van de aanbieders in de top 3 worden goedgemaakt door de hoge vindbaarheid.
 8. De nummer 9 Alex.nl behaalt bij de Eerste Indruk op alle thema’s de hoogste score, tussen de 3 en 4 punten boven het gemiddelde. Ook in de Verdiepingsfase scoort deze aanbieder bovengemiddeld hoog.
 9. In de Verdiepingsfase scoort de nummer 8 EvivanLanschot.nl het hoogst op Look & Feel (83) en Merk (81), en de nummer 7 DEGIRO.nl scoort het hoogst op Aanbod (78). Bij de Eerste Indruk heeft DEGIRO.nl de op één na hoogste score op Aanbod (77).

Doel van dit onderzoek

Het doel van het onderzoek is precies in kaart brengen wat de digital experience is van potentiële klanten die zich oriënteren op beleggingsmogelijkheden en -aanbieders, voor welke aanbieder men kiest en vooral: waarom. Vanuit een bewezen model waar WUA de afgelopen 8 jaar aan heeft gewerkt geven we haarscherp aan wat klanten willen, wat de best practices zijn en waar de pijnpunten liggen per aanbieder. Conclusies en aanbevelingen worden per aanbieder op maat geleverd. Om digital excellence te bereiken zien we bij WUA dat het van groot belang is dat de volgende personen en afdelingen betrokken zijn bij/baat hebben van dit onderzoek:

 • Iedereen die commercieel verantwoordelijk is: The winner takes all.
 • Directie: voor de juiste richting en mentaliteit in de organisatie
 • De digitaal verantwoordelijke: geef de juiste inzichten, richting en energie aan je team
 • Online marketeers: direct met de aanbevelingen aan de slag voor een hogere conversie
 • Research: gedegen onderzoek met gevalideerd model is de basis voor digitaal succes
 • Propositie/marketing: Naast Look&Feel zijn de thema’s Aanbod en Merk van essentieel belang in het aankoopproces.

De mate van samenwerking van bovenstaande stakeholders kan digitaal succes maken of breken!