Reading Time: 3 minutes

In 2011 was bol.com al de beste website in de retailbranche in de WUA! Top 100 beste websites 2011. In 2012 veroverde bol.com voor de eerste keer de toppositie en in 2013 prolongeerde het bedrijf deze titel. In de retailbranche zijn de marges dun en heerst er hevige concurrentie. Wat zijn de verschuivingen in deze branche ten opzichte van een jaar geleden? Zijn er nieuwe spelers en kapers op de kust?


Bol.com

“We hebben de bol.com dierenwinkel geopend, we hebben de afhaalpunten bij Albert Heijn geïntroduceerd, we zijn veel actiever geworden in België, en we hebben nog meer nieuwe productgroepen geïntroduceerd waaronder Vrije Tijd. We weten dat het verkopen van woonartikelen op een andere manier gaat dan de verkoop van een wasmachine. Qua user experience doen we aanpassingen die specifiek zijn voor een categorie. Alle wijzigingen en aanpassingen zijn, misschien wel tot in den treure, a/b getest. Dat is belangrijk. Als er 100 mensen aan een koopproces beginnen, en er komen er bijvoorbeeld niet 75 maar 50 over de eindstreep, dan maakt dat nogal wat uit.”

Dat zei Michel Schaeffer, marketingdirecteur bij bol.com, in het “winnaarsinterview” dat WUA! nu al voor het tweede jaar op rij met hem had. In een branche die zijn ogen duidelijk op online heeft gericht, kiest bol.com ervoor om de winkel in rap tempo maar wel zorgvuldig uit te breiden. Dat doet het bedrijf omdat het gelooft dat mensen steeds meer een voorkeur ontwikkelen voor een grote online (retail)partij. Dan moet je er dus voor zorgen dat je productaanbod gigantisch breed is, en misschien kun je dat niet alleen. Om die reden heeft bol.com veel van de nichewinkels die het afgelopen jaar opende, gepartnerd.

BestePerBranche_750

Veranderingen in de retailbranche

Hoewel bol.com wat cijfer betreft in website performance 0,6 punt heeft ingeleverd ten opzichte van vorig jaar, is het bedrijf nog steeds heer en meester in de totaallijst. Bol.com scoort misschien lager in vergelijking tot de top 100 van vorig jaar, maar presteert beter overall op meerdere producten in meerdere categorieën: het assortiment wordt verder en verder uitgebreid. Van babywinkel naar outdoorwinkel, van dierenwinkel naar woonwinkel.

In de retailbranche staat in de WUA! Top 100 Websites 2013 dit jaar bol.com op nummer 1, gevolgd door Zalando en Kwik-fit.nl. Fleurop tekent voor een nummer 4 positie, terwijl fietsenaanbieder Gazelle.nl de top 5 completeert. Onderaan in de lijst, op positie 33 vinden we JustEat.nl, gevolgd door Autobandenmarkt.nl. Voor de retailbranche is dit jaar vergelijkingssite Kieskeurig.nl de hekkensluiter op positie 35.

Retail_750

Als we naar de top 10 kijken van de WUA! Top 100 Websites 2013 dan zien we dat Zalando in de retailbranche de nummer 2 positie inneemt en alleen bol.com dus boven zich hoeft te dulden. Zalando stond in 2011 nog op de tiende positie en maakt een stevige sprong voorwaarts. Wehkamp.nl verbetert zijn score ten opzichte van 2012, maar is wel de top 5 uit geduikeld en moet nu genoegen nemen met een negende positie. Woongigant IKEA stond vorig jaar nog keurig in de top 5 met een mooie positie nummer 3. Dit jaar zijn de Zweden net buiten de top 10 gevallen. Met positie 11 in de lijst en een teruglopende overall score (van 7,7 naar 7,2) zal de geel-blauwe vlag niet uitgehangen worden.


Best practices bol.com

Als online only retailer heeft bol.com geen last van showrooming: er zijn geen fysieke winkels waar mensen komen kijken om vervolgens online ergens anders hun slag te gaan slaan. Het niet hebben van fysieke winkels zorgt er bij bol.com voor, dat er met volle aandacht aan de site gewerkt kan worden en dat zie je dus terug in de resultaten. Het bedrijf kan niet voor niets de een na de andere winkel-binnen-de-winkel openen en nog steeds op nummer 1 staan….

Uit de onderzoeken die WUA! uitvoert, komt duidelijk naar voren wat bol.com goed doet. Allereerst, consumenten waarderen het  grote aanbod. Ook al heeft bol.com niet het grootste aanbod van een bepaald nicheproduct, toch weten ze een beleving van volledigeheid te creëren. Door de uitgebreide zoekfuncties heeft de consument een gevoel van volledigheid. Ten tweede, bij een groot aanbod horen vergelijkingstools.  In plaats van veel detailinformatie te vragen aan de consument, beperken ze de filtervelden tot de hoofdlijnen. Hiermee weet bol.com een balans te vinden in het makkelijk kunnen vergelijken van producten, zonder te vragen naar detailinformatie waar de consument nog geen weet van heeft.