Reading Time: 3 minutes

In de Energiebranche zijn er meerdere onderzoeken uitgevoerd, zowel gericht op de consument maar ook op de zakelijke markt. In de 2018-editie van de Digital Excellence Monitor is ENGIE de winnaar op desktop in het consumentenonderzoek. Met hoge scores op vooral de Look & Feel laat de energieleverancier Greenchoice achter zich. Maar: Greenchoice is nog steeds, voor het derde jaar op rij, de onbetwiste winnaar op mobiel.

ENGIE voelt echt aan
Wat bij ENGIE vooral de aandacht trekt op de website is het gebruik van een ‘gewone man’. Door mensen en niet modellen te gebruiken voelen de afbeeldingen in de ogen van de deelnemers aan de WUA-onderzoeken ‘echt’ aan. De website scoort dan ook erg hoog op een aansprekend uiterlijk (Look&Feel). Verder is ook alle informatie op de website relevant: de informatie heeft betrekking op energie, en nergens anders op. Consumenten prijzen tevens de aandacht op de website voor het thema duurzaamheid.

Groene boodschap van Greenchoice duidelijk door externe bevestiging
Niet alleen de naam en het logo van Greenchoice is groen. De hele website straalt duurzaamheid uit. Het merk geeft tips aan de consument over het terugdringen van het eigen energiegebruik en over hoe je als consumenten zelf kunt bijdragen aan groene energieproductie. Het terugdringen van het eigen energieverbruik is niet direct in het voordeel van het bedrijf, maar sluit wel aan bij de missie van Greenchoice.

Zakelijk: Eneco aan kop
In april 2018 lanceerden we bij WUA het eerste Energieonderzoek onder een zakelijke doelgroep naar het afsluiten van een zakelijk energiecontract. Dit onderzoek herhalen we in november 2018. In het branchedossier Energie van de Digital Excellence Monitor vind je dus niet alleen de customer experience rankings van onze consumentenonderzoeken op desktop én smartphone, we hebben ook een zakelijke ranking toegevoegd. En dit jaar is Eneco de winnaar in de zakelijke Energie branche.

Website spreekt de ondernemer aan
Een zakelijk product vereist een zakelijke uitstraling, zo blijkt uit het oordeel van de doelgroep. Eneco.nl toont foto’s van ondernemers die bij de doelgroep aansluiten en dat wordt gewaardeerd. Maar ook het functioneel gebruik van iconen en kleuren (zoals opvallende groene buttons en lichtgrijze randen om de producten) geven Eneco.nl een moderne en duidelijke uitstraling. Ook Greenchoice.nl zet een sterke ervaring neer. De website gebruikt duidelijke taal en de ondernemers hebben het gevoel dat ze eerlijke informatie te zien krijgen. Ook in de zakelijke energiemarkt spreekt duurzaamheid aan. Toch geeft 39% van de deelnemers aan niet bereid te zijn méér te betalen voor het gebruiken van duurzame producten of diensten. Prijs speelt dus een grote rol, maar ook vertrouwen blijkt belangrijk bij de keuze voor een zakelijk energiecontract.

Digital Excellence Monitor 2018
In de Digital Excellence Monitor 2018 2018 vat WUA alle uitgevoerde online benchmarkonderzoeken in de periode van augustus 2017 tot juli 2018 samen. In totaal beoordeelden 7.897 respondenten op desktop en 5.300 op smartphone meer dan 1.800 unieke websites in 7 onderzochte branches: telecom, travel, finance, verzekeringen, energie, automotive en b2b. Het ‘rapportcijfer’ voor de klantervaring wordt uitgedrukt in een gemiddelde score op de thema’s ‘Look & Feel’, ‘Aanbod’ en ‘Merk’ uit het WUA Web Performance Model.

Download the Digital Excellence Monitor 2018 Report

Download the brand new edition of the WUA Digital Excellence Monitor for free. Enter your name and e-mail address below and download the complete Digital Excellence Monitor 2018 (Dutch) report for free: