Reading Time: 5 minutes

AMSTERDAM – Fleurop.nl is bij consumenten opnieuw de favoriet als het gaat om het online bestellen van bloemen, met een score van 86. Dat blijkt uit het digitale customer journey benchmarkonderzoek naar het online bestellen van bloemen dat WUA! in mei 2016 onafhankelijk in eigen opdracht heeft uitgevoerd onder 200 respondenten.

Fleurop.nl scoort vooral bij de eerste indruk hoog op alle thema’s. In zowel de verdiepingsfase als bij de eerste indruk doet deze aanbieder het erg goed op Aanbod en bij de eerste indruk scoort Fleurop.nl het hoogst van alle gevonden aanbieders op het thema Merk.

Fleurop.nl laat voor de tweede keer op rij de nummer 2 Topbloemen.nl één plaats achter zich, ditmaal met een verschil van 4 punten. In mei 2015 stond Topbloemen.nl ook al op de tweede plaats, maar er was toen een groter verschil (van 7 punten) met de toenmalige nummer 1 Fleurop.nl. De score van Fleurop.nl is sinds de metingen van 2014 en 2015 wel steeds iets gezakt.

Meer weten over de rankings, de verschillen in scores op uiteenlopende thema’s of benieuwd waar jouw website staat? Vraag hier de Sneak Preview van het rapport aan.

Ja, Ik wil meer weten

Digital Excellence: Wie pakt de meeste voorkeur?

Digital Excellence is, dat blijkt ook weer in dit onderzoek, bittere noodzaak. Om de concurrentie te verslaan, moet je uiteindelijk in de volledige customer journey een excellente digitale ervaring bieden en de nummer 1 positie in voorkeur innemen. Niet alleen gevonden worden en hoog scoren in Google is voldoende (zie ook: “Waarom iedere directie wakker zou moeten liggen van Digital Excellence“).

Hieronder een aantal interessante insights uit het onderzoek:

 • De nummer 1 Fleurop.nl is van alle aanbieders het beste gevonden (89%). Wat conversie betreft (24%) staat Fleurop.nl echter op de vierde plaats. Daar valt nog heel wat te winnen voor deze aanbieder.
 • De nummer 2 Topbloemen.nl wordt iets minder vaak gevonden (80%) dan de nummer 1 Fleurop.nl (89%).
 • De nummer 3 Greetz.nl wordt veel minder vaak gevonden (65%) dan de nummer 2 Topbloemen.nl (80%), maar Greetz.nl is een inhaalrace begonnen. Sinds de vorige meting is deze aanbieder één plaats gestegen, met een score (75) die 8 punten hoger is dan in 2015 en 14 punten hoger dan in 2014. Tevens heeft Greetz.nl de hoogste conversie (32%) van alle aanbieders.
 • Er zit een gat van 11 punten tussen de top 3 en de nummer 4 BoeketCadeau.nl (64). Deze aanbieder scoort goed op Aanbod, maar is matig vindbaar (53%) en heeft een lage conversie (14%). Bovendien scoort BoeketCadeau.nl van alle aanbieders het laagst op alle thema’s bij de eerste indruk.
 • De nummer 5 Euroflorist.nl is slecht vindbaar (46%) en scoort op alle thema’s onder het gemiddelde. Bij de eerste indruk doet de aanbieder het echter veel beter op Look & Feel (77) dan de nummer 4 BoeketCadeau.nl (72). Euroflorist.nl was in april 2014 nog de nummer 2 en in mei 2015 de nummer 3.

WUA! heeft voor iedere in het onderzoek gevonden aanbieder uitgevraagd waarom deze aanbieder op nummer 2 of 3 op voorkeur is geplaatst, en niet op nummer 1. De details maken het verschil.

Het doel van het onderzoek is precies in kaart brengen wat de digital experience is van potentiële klanten wanneer men bloemen wilt bestellen, voor wie men kiest en vooral waarom. Vanuit een bewezen model waar WUA! de afgelopen 8 jaar aan heeft gewerkt geven we haarscherp aan wat klanten willen, wat de best practices zijn en waar de pijnpunten liggen per aanbieder.

Voor wie is dit onderzoek van belang?

In het onderzoek leggen de online experts van WUA! pijn- en verbeterpunten bloot op alle thema’s volgens het gevalideerde WPS-model. Conclusies en aanbevelingen worden per aanbieder op maat geleverd. Om digital excellence te bereiken zien we bij WUA! dat het van groot belang is dat de volgende personen en afdelingen betrokken zijn bij/baat hebben van dit onderzoek:

 • Iedereen die commercieel verantwoordelijk is binnen de organisatie: The winner takes it all.
 • Directie: voor de juiste richting en mentaliteit in de organisatie
 • De digitaal verantwoordelijke: geef de juiste inzichten, richting en energie aan je team
 • Online marketeers: direct met de aanbevelingen aan de slag voor een hogere conversie
 • Research: gedegen onderzoek met gevalideerd model is de basis voor digitaal succes
 • Propositie/marketing: Naast Look&Feel zijn de thema’s Aanbod en Merk van essentieel belang in het aankoopproces.

De mate van samenwerking van bovenstaande stakeholders kan digitaal succes maken of breken!

ijsberg

 

Het complete rapport Web Performance Scan Bloemen bestellen – Mei 2016 is binnen één week op maat beschikbaar, inclusief alle scores, kwalitatieve analyse op maat, best practices, benchmark en concrete aanbevelingen om direct uw website te verbeteren en conversie te verhogen.

Ivo-BakhuysNeem direct contact op met onze online expert voor dit onderzoek, Ivo Bakhuys, en ontdek hoe WUA! jou kan helpen met je digitale uitdagingen.

020 531 97 10