Reading Time: 4 minutes

AMSTERDAM – Fleurop is veruit favoriet onder consumenten die zich online oriënteren op het bestellen van een verjaardagsbloemetje. Dat blijkt uit onderzoek van WUA! onder 100 respondenten uitgevoerd in april 2013. Fleurop wordt het vaakst bezocht en verreweg het vaakst als favoriet aangewezen. De winnaar van het onderzoek laat daarmee concurrenten als Euroflorist en Topbloemen ruim achter zich.

Zes eerste plaatsen

Respondenten mogen zich anderhalf uur vrij online oriënteren, en daarbij hun eigen criteria en voorkeuren hanteren. Gevonden websites worden op tien onderdelen beoordeeld. Fleurop zet een bijzondere prestatie neer door op zes van deze thema’s op de eerste plaats te eindigen.

Fleurop beschikt over de beste online vindbaarheid, geeft de beste eerste indruk, komt het meest betrouwbaar over en wordt uiteindelijk door maar liefst 41% van de respondenten als favoriet aangewezen. Euroflorist.nl en Topbloemen.nl volgen wat deze voorkeur betreft op afstand, met respectievelijk 11% en 7%.

Bloemen-ranglijst

Investeren in online vindbaarheid

Die goede online vindbaarheid betekent in het geval van Fleurop dat 88% van de respondenten op enige manier de weg naar de website vinden. Ook Topbloemen (74%) en Euroflorist (63%) worden goed bezocht. Dit zijn de enige drie websites die door meer dan de helft van de respondenten is gevonden.

Een duidelijke verklaring daarvoor begint bij Google. Bij verschillende relevante zoekopdrachten verschijnt de top 3 van de ranglijst direct bovenaan de resultaten in het advertentieblok. Een investering dus, maar een die zich zeker in het geval van Fleurop dubbel en dwars terugverdient. Alle websites vermelden in de omschrijving meteen dat de bloemen vandaag nog bezorgd kunnen worden. Euroflorist en Topbloemen vermelden ook direct hun prijzen.

Bloemen-Google-750

Torenhoge conversie

Gevonden worden is één ding, maar er kan vervolgens nog een hoop misgaan tussen de eerste indruk en de kassa. Bij Fleurop, zo moge inmiddels duidelijk zijn, is dat niet het geval. De overtuigende favoriet houdt onder de streep maar liefst 47% van de bezoekers over. De concurrentie komt niet in de buurt van deze torenhoge conversie.

Wanneer we kijken naar de Best of the rest: Euroflorist weet Topbloemen ondanks een lagere vindbaarheid aan de kassa toch in te halen. De conversie van Euroflorist is bijna twee keer zo hoog als die van Topbloemen. Met de twee meest favoriete websites die samen al 52% van de totale voorkeur opeisen, wordt het voor de rest van het veld al snel vechten om kruimels.

Bloemen-conversie

klik voor vergroting

Serieuze optie?

Fleurop wordt het vaakst als meest innovatieve website aangewezen, en is voor vrijwel alle bezoekers een serieuze optie in het beslissingsproces. Het overzicht hieronder maakt dat goed duidelijk. Uit hetzelfde overzicht blijkt dat Topbloemen bij een niet te negeren deel van de bezoekers eigenlijk niet serieus overwogen wordt. Topbloemen.nl wordt ook het vaakst aangewezen als website waarop de respondenten de meeste ergernissen beleefden. Topbloemen komt qua online vindbaarheid nog het dichtst in de buurt van Fleurop, en zou op basis van de klantenfeedback dus veel kunnen verbeteren aan het eindresultaat.

Bloemen-optie-1024x469klik voor vergroting

Over WUA!

WUA! is dé marktleider op het gebied van online benchmarking en helpt bedrijven hiermee richting te geven aan de meest optimale invulling van websites. Met grootschalig gebruikersonderzoek maakt WUA! online oriëntatiegedrag inzichtelijk. De resultaten stellen organisaties in staat om hun websites te optimaliseren. Klanten van WUA! kunnen zo de conversie verhogen en kosten verlagen.
Met doorlopende onderzoekstrajecten houdt WUA! constant een vinger aan de pols.

Geïnteresseerd in het onderzoek?

Bent u benieuwd hoe de consument over uw website denkt en geïnteresseerd in de uitgebreide resultaten van dit onderzoek? De uitgebreide rapportage is tegen betaling direct beschikbaar. De resultaten uit dit onderzoek benchmarken we met bevindingen uit eerdere online oriëntatieonderzoeken zowel binnen als buiten de eigen branche. Op deze manier krijgt u antwoord op vragen als:

  • Wat is de beleving van uw website ten opzichte van de concurrentie?
  • Kiest men voor u of voor de concurrent en waardoor komt dit?
  • Wat zijn de belangrijkste bottlenecks en verbeterpunten om nu op te pakken om de conversie op de website te verhogen?
  • Wat zijn de best practices van de markt en wat kunt u leren van de beste websites van Nederland?
  • Wat zou u volgens de consument moeten doen om de beste van de markt te worden?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Robbert van Driel, Sales Consultant van WUA!.

T 020 531 97 10 | E robbert.van.driel@wua.nl