Reading Time: 3 minutes

AMSTERDAM, 14 oktober 2013
De basis voor succesvol zaken doen, is weten met wie je zaken doet. Bij belangrijke en grote deals wil je als bedrijf zeker weten dat je waar krijgt voor je geld zonder voor verrassingen te komen staan.  Een check op kredietwaardigheid van een leverancier of afnemer, bereidt je dan beter voor en geeft je inzicht. De markt van zo’n zogeheten credit check, bestaat uit vele aanbieders. Het Amsterdamse onderzoeksbureau WUA!  heeft een zakelijke doelgroep op het internet vrij laten oriënteren op een credit check en hun ervaringen op het web in kaart gebracht.

 

Web performance score

 

Verschil in scores voor top 3

Uit het onderzoek blijkt, dat Graydon met afstand de winnaar is waar het gaat om het aanvragen van een online credit check met een overall Web Performance Score van 7,8. Op afstand volgt dan CreditChecker.nl met een 6,6 en de Kamer van Koophandel met een 6,3.

Opvallend aan de algemene onderzoeksresultaten bij dit onderzoek is, dat de gemiddelde score van de tijdens het oriëntatie onderzoek gevonden aanbieders, onvoldoende is.  De gemiddelde score is 5,4 en dat betekent dat er op de kwaliteit van de website van de aanbieders heel wat aan te merken valt.

Onderzoekscase

Voor het onderzoek heeft WUA! gebruik gemaakt van een realistische case, die aan de respondenten werd voorgelegd. Thuis gingen zij achter de pc of laptop op zoek naar de beste aanbieder van een creditcheck aan de hand van de volgende case:

“U wilt zaken doen met Desko B.V. (een bedrijf dat kantoormeubelen verkoopt), maar wil eerst inzicht in de financiële situatie van Desko B.V. Ga u oriënteren op het internet naar een partij die u inzicht kan geven in de financiële situatie (kredietwaardigheid) van Desko B.V.”

Doorgaan of afhaken

Wordt de website van een aanbieder van een credit check eenmaal gevonden, dan is het belangrijk dat er ook wordt doorgegaan op de website. Als het uiterlijk niet bevalt, het met de vormgeving niet goed zit, of als de inhoud van de website niet aanspreekt, dan is een MKB’er zo weer vertrokken.

creditcheck-HP-creditchecker_

 

Het bleek ook uit het onderzoek: op de website van CreditChecker.nl bijvoorbeeld. Uit onderstaande tabel blijkt dat meerdere respondenten (in totaal 9) afhaakten op de website van CreditChecker.nl omdat het uiterlijk van de website niet aansprak. Als het met de winkelindeling niet op orde is, dan is men zo weer buiten.

creditcheck-doorgaan_

Zoekstrategie

“Google bepaalt alles”. Dat is natuurlijk niet helemaal waar, maar wie zich beseft dat gemiddeld 98 procent van alle het internetverkeer begint bij de zoekreus uit Mountain View weet dat de kern van waarheid in ieder geval heel groot is. Uit onderstaande tabel blijkt voor het onderzoek naar de orientatie voor het afsluiten van een online credit check, ook zeker de dominantie van Google.

creditcheck-zoekstrategie_

Conclusie

Vormgeving en uiterlijk, hoe is de informatie op de website verpakt: het blijken enorm belangrijke thema’s te zijn voor ondernemers of finance-mensen die op zoek zijn naar de aanbieder van een online credit check. Daarnaast speelt Google een grote rol in het bepalen of je als aanbieder überhaupt gevonden wordt. Want het mag duidelijk zijn, wordt je door je potentiële klant niet gevonden, dan wordt je website ook niet bezocht en zal dus ook de conversie uitblijven.