Reading Time: 3 minutes

AMSTERDAM – Stuur respondenten online op jacht naar een espressomachine, en de kans is groot dat ze bij Koffiediscounter.nl uitkomen. Dat blijkt uit het onderzoek dat WUA! in mei uitvoerde. In het onderzoek, dat vooral om online vindbaarheid bleek te gaan, koos maar liefst 23% van de respondenten voor een aanschaf bij deze website. Retailgiganten Bol.com en Media Markt volgen op de tweede en derde plaats.

Web performance score

Koffiediscounter.nl gooit hoge ogen

Respondenten worden vrijgelaten om de website te bezoeken die ze willen. Gevonden websites worden uitvoerig beoordeeld en vervolgens door WUA! gescoord op tien onderdelen. De winnaar van het onderzoek scoort op negen van die onderdelen hoger dan een 7.

Ook Bol.com en Media Markt worden positief beoordeeld door de bezoekende respondenten. De nummer 3 van de ranglijst laat het enigszins liggen op de thema’s Vormgeving en Gebruiksvriendelijkheid. ‘Weinig reviews van andere klanten, de productbeschrijving is summier en de foto’s zijn klein’, klaagt een van de respondenten.

 

Kwestie van vindbaarheid

WUA! vroeg de deelnemers voorafgaand aan het onderzoek of zij websites kennen waar de espressomachines gekocht kunnen worden. 68% van de respondenten antwoordt daarop bevestigend. Toch is Koffiediscounter.nl de enige website die door meer dan 50% van de respondenten is gevonden en beoordeeld. Bol.com (42%) en MediaMarkt.nl (37%) zitten daar al onder, en ook verder in de ranglijst daalt dit percentage al snel.

Wat de uiteindelijke voorkeur van de respondenten betreft, krijgen Koffiediscounter (23%) en Bol.com (12%) samen al ruim een derde van de stemmen. Media Markt kan nog op 9% van de voorkeur rekenen, de rest van de aanbieders komt niet boven de 4% uit. Een bijzonder verdeelde markt dus, waarin de meeste aanbieders niet verder komen dan een marginaal deel van bezoekers en marktaandeel.

Espresso-bekendheid1

Meest innovatief

De winnaar van het onderzoek wordt, wellicht niet geheel toevallig, ook het vaakst aangewezen als meest innovatieve website. ‘Er staat zo veel informatie op, je kunt er makkelijk een spreekbeurt mee vullen’, aldus een respondent.

Ook een andere bezoeker is onder de indruk van de service op de website: ‘De website heeft reviews van klanten, een forum en bij het bestellen worden extra opties gegeven. Daarnaast hebben verschillende apparaten extra’s als gratis bonen of een melkkan.’

 

Espresso-innovatief1

 

Ergernissen bij Media Markt en Nespresso

Na afloop van de vrije online oriëntatie van anderhalf uur, wijzen de respondenten ook de website aan waarop ze de meeste ergernissen hebben beleefd. Van de top 3 wordt Media Markt het vaakst genoemd. Even vaak, en relatief zelfs twee keer zo vaak, is Nespresso.com het antwoord op deze vraag. In tegenstelling tot Media Markt scoort Nespresso goed op Vormgeving (7,4), maar: ‘Het laden van de informatie per machine duurt lang, het muziekje is irritant en de specificaties duren lang om te laden.’

 

Espresso-ergernissen1

 

Waarom kiezen respondenten voor Koffiediscounter?

  • ‘Logische navigatie, breed aanbod van merken en systemen, goede informatie over de verschillende manieren van koffie zetten.’
  • ‘Het oogt betrouwbaar door de aanwezigheid van Tom Coronel op de website.’
  • ‘Ze hebben een showroom, zijn elke dag open en bieden bij sommige producten gratis iets extra’s erbij.’
  • ‘Veel aanbod, duidelijke foto’s, makkelijk doorklikken voor meer informatie.’
  • ‘Overzichtelijk, simpele lay-out, acties worden direct weergegeven.’

 

OVER WUA!

WUA! is dé marktleider op het gebied van online benchmarking en helpt bedrijven hiermee richting te geven aan de meest optimale invulling van websites. Met grootschalig gebruikersonderzoek maakt WUA! online oriëntatiegedrag inzichtelijk. De resultaten stellen organisaties in staat om hun websites te optimaliseren. Klanten van WUA! kunnen zo de conversie verhogen en kosten verlagen.
Met doorlopende onderzoekstrajecten houdt WUA! constant een vinger aan de pols.