AMSTERDAM – Na 10 jaar benchmarkonderzoek in de Telecommarkt voor consumenten heeft WUA afgelopen zomer onderzoek in de zakelijke markt gedaan. Onder de doelgroep “kleinzakelijke markt” (ondernemingen tot 10 FTE) werd de online oriëntatie naar een zakelijk mobiel abonnement onder de loep genomen.

WUA vroeg aan 100 zakelijke respondenten om zich online op desktop of laptop volledig vrij te oriënteren, met als opdracht: “Ga op zoek naar een geschikt zakelijk mobiel abonnement voor uw bedrijf.” Dit onderzoek laat zien welke websites in de vrije oriëntatie zijn gevonden en bezocht, hoe die worden ervaren, wie de uiteindelijke voorkeur krijgt, en, vooral: waarom?

KPN.com komt met een Web Performance Score van 76 als beste uit de bus. De website van KPN wordt door de meeste respondenten bezocht in hun oriëntatie en weet bovendien haar bezoekers als beste te verleiden: 26% van de bezoekers zet KPN.com op nummer 1. Vodafone.nl krijgt met 14% een relatief lage voorkeur maar weet met een Overall score van 65 toch de tweede plaats te bemachtigen. T-Mobile.nl vult de top drie aan met een score van 68.

 • Web Performance Score
  Onderzoek Zakelijk Mobiel Abonnement
  Meting: Augustus 2018
  Land: Nederland
 • Score
 • 1 KPN.com 76
 • 2 Vodafone.nl 70
 • 3 T-Mobile.nl 68
 • 4 Tele2.nl 61
 • 5 Telfort.nl 54

T-Mobile heeft relatief lage Vindbaarheid, weet wel goed te converteren 

T-Mobile.nl wordt minder vaak bezocht dan KPN.com en Vodafone.nl, maar weet de zakelijke bezoekers wel een zeer mooie ervaring te geven en goed te converteren.

Ervaring op website sterk bepalend voor de keuze van aanbieder

In dit onderzoek is respondenten gevraagd naar hun argumenten om voor een aanbieder te kiezen, voorafgaand én na afloop van het onderzoek. Het valt op dat de besluitvorming steeds rationeler wordt; de ervaring die men op de website heeft gehad levert een belangrijke bijdrage aan de voorkeur voor een bepaalde aanbieder.

Meeste aanbieders worden via zoekmachine bezocht

De verschillende aanbieders worden in het merendeel van de gevallen via een zoekmachine gevonden – de andere grote bron van verkeer is ‘direct traffic’. Echter spelen veel aanbieders met hun tekstadvertenties in de zoekmachineresultaten niet goed in op de zaken die een rol spelen in de besluitvorming van de kleinzakelijke klant. Veel van de kleinzakelijke klanten verdwalen vervolgens bij aanvang op de website, zij oriënteren zich op het consumentenaanbod in plaats van op het zakelijke aanbod.

Websites sterk gericht op conversie

Alle websites zijn sterk ingericht op conversie en leiden de bezoeker zo spoedig mogelijk naar de webshop. Sommige aanbieders sturen sterk op een toestel in combinatie met een abonnement, waardoor het Sim Only aanbod niet gevonden kan worden. T-mobile.nl weet de zakelijke bezoekers gedurende hun Eerste Indruk het beste te ontvangen. Ze biedt de beste balans tussen informeren en commercieel verleiden.

In de verdiepingsfase bieden KPN.com, T-Mobile.nl en Telfort.nl de beste middelen om de productdetails te begrijpen en het abonnement te personaliseren. Hoewel ze het alle drie op een andere manier aanpakken eindigen ze in de Verdieping met een gelijke score. Ook is duidelijk dat er veel verbetering mogelijk is.

Belangrijke inzichten

 • KPN.com is de aanbieder die het beste uit de bus komt. Ze wordt door de meeste respondenten bezocht en weet bovendien haar bezoekers als beste te verleiden.

 • T-Mobile.nl wordt minder vaak bezocht dan KPN.com en Vodafone.nl, maar weet de zakelijke bezoekers wel een zeer mooie ervaring te geven en converteert goed.

 • De aanbieders worden in het merendeel van de gevallen via een zoekmachine bezocht. In zoekmachine resultaten verzuimen veel aanbieders om in hun tekstadvertentie in te spelen op de juiste zaken. De zaken die een rol spelen in de besluitvorming van de kleinzakelijke klant.

 • In beide zakelijke onderzoeken blijkt het zelfde probleem in de Vindbaarheid: veel respondenten verdwalen bij aanvang van de website en oriënteren zich op het consumentenaanbod in plaats van op het zakelijke aanbod.

 • T-mobile.nl weet de zakelijke bezoekers als beste te ontvangen. Ze biedt de beste balans tussen informeren en commercieel verleiden.

Doel & Relevantie van dit onderzoek

Het doel van het onderzoek is precies in kaart te brengen wat de digital experience is van potentiële klanten die zich oriënteren op een zakelijk mobiel abonnement, voor welke aanbieder men kiest en vooral waarom. Vanuit een bewezen model waar WUA de afgelopen 10 jaar aan heeft gewerkt geven we haarscherp aan wat klanten willen, wat de best practices zijn en waar de pijnpunten liggen per aanbieder. Een maatwerk rapportage is binnen twee weken beschikbaar, inclusief presentatie en actieworkshop op locatie.

Voor wie is dit onderzoek interessant?

WUA Zakelijk Mobiel Abonnement Insights Update Augustus 2018.

Download nu gratis de kakelverse editie van de WUA Zakelijk Mobiel Abonnement Insights Update Augustus 2018. In deze update bespreken we de huidige meting van Augustus 2018 en geven we een preview van de cijfers in de zakelijke mobiele abonnementen markt. Welke aanbieders scoren er het beste op de themascores uit de WUA Web Performance Scan, en wat kan jij daar als telecom aanbieder van leren?