Reading Time: 5 minutes

Kwik-Fit.nl is bij consumenten de grote favoriet wanneer ze op zoek gaan naar winterbanden, met een WPS-score van 76. Hiermee loopt Kwik-Fit.nl maar liefst 9 punten voor op de nummer 2 Profile.nl (67). Winterbanden.nl sluit de top 3 af met een score van 61. Dit blijkt uit het online onderzoek naar de oriëntatie op de aanschaf van winterbanden dat WUA in november 2016 onafhankelijk in eigen opdracht heeft uitgevoerd.

Maar liefst 30% van de respondenten heeft Kwik-Fit.nl als eerste keuze tegen 18% voor Profile.nl. De nummer 3 uit het onderzoek Winterbanden.nl wordt door 8% op de eerste plaats gezet. Op vindbaarheid scoort Kwik-Fit.nl veruit het hoogst (70%), gevolgd door Profile.nl (51%) en Winterbanden.nl (46%).

Insights Update Car tires

Get free high-level results in the Insights Update Car Tires
Download Now

“In het winterbanden onderzoek komt Kwikfit als de grote winnaar naar voren. Zowel op experience als vindbaarheid scoren ze het beste. Voor de andere spelers in de markt valt er op digitaal gebied nog veel te winnen. Opvallend is dat de onderlinge afstand tussen de spelers in de top3 behoorlijk groot is en de spelers buiten de top 3 een relatief lage score laten zien.”

Ivo Bakhuys – CCO – WUA

Digital Excellence: Wie pakt de meeste voorkeur?

Digital Excellence is, dat blijkt ook weer in dit onderzoek, bittere noodzaak. Om de concurrentie te verslaan, moet je uiteindelijk in de volledige customer journey een excellente digitale ervaring bieden en de nummer 1 positie in voorkeur innemen. Niet alleen gevonden worden en hoog scoren in Google is voldoende. Hieronder een aantal interessante insights uit het onderzoek:

 • De aanbieders in de top 3 worden door 9% tot 20% van de respondenten op de tweede plaats gezet. De nummer 3 uit het onderzoek Winterbanden.nl wordt zelfs door een groter deel van de van de respondenten op nummer 2 gezet (9%) dan op nummer 1 (8%). Het vergt relatief weinig inspanning om ook de voorkeur van deze groepen consumenten te verkrijgen.
 • Er zit wat betreft de vindbaarheid een gat van maar liefst 19 procentpunten tussen nummer 1 en de nummer 2 uit het onderzoek.
 • Kwik-Fit.nl behaalt veruit de hoogste conversie (42%), gevolgd door de nummer 2 Profile.nl (35%).
 • De nummer 5 uit het onderzoek Autobandenmarkt.nl staat qua conversie op de derde plaats (27%) maar heeft een vindbaarheid van slechts 26%. De nummer 4 uit het onderzoek BandenConcurrent.nl laat een vergelijkbaar patroon zien.
 • Het omgekeerde is waar voor de nummer 3 uit het onderzoek Winterbanden.nl. Deze aanbieder staat qua vindbaarheid (46%) op de derde plaats maar heeft een conversie van slechts 18% waarmee de vijfde plaats behaald wordt.
 • Kwik-Fit scoort op alle thema’s van het WPS-model het hoogst van alle aanbieders, zowel bij de Eerste Indruk als in de Verdiepingsfase. Deze aanbieder scoort name hoog op Look & Feel bij de Eerste Indruk (80), maar liefst 6 punten hoger dan het gemiddelde (74).
 • Ook op Merk scoort Kwik-Fit.nl hoog. Bij zowel de Eerste Indruk als in de Verdiepingsfase scoort deze aanbieder hier (met een score van 80) 4 punten hoger dan het gemiddelde.
 • BandenLeader.nl scoort op alle thema’s in beide fases bovengemiddeld hoog, maar de lage vindbaarheid (17%) en conversie (12%) zorgen ervoor dat BandenLeader.nl uiteindelijk op nummer 7 komt te staan.
 • Op Look & Feel wordt de Verdiepingsfase door alle aanbieders hoger gescoord dan bij de Eerste Indruk. De gemiddelde Look & Feel score ligt in de Verdiepingsfase 6 punten hoger dan bij de Eerste Indruk (80 tegenover 74).
 • Opvallend is dat de nummer 3 Winterbanden.nl op alle thema’s (zowel Eerste Indruk als Verdieping) de laagste of de op één na laagste score behaalt. Met name op Merk bij de Eerste Indruk doet Winterbanden.nl het slechter dan de overige aanbieders met een verschil van -6 punten. Op Look & Feel en Aanbod scoort Winterbanden.nl bij de Eerste Indruk 5 punten lager dan het gemiddelde. In de Verdiepingsfase liggen de scores van deze aanbieder op alle thema’s 3 punten onder het gemiddelde. De relatief hoge vindbaarheid (46%) van Winterbanden.nl zorgt er echter voor dat deze aanbieder in het onderzoek uiteindelijk op de derde plaats terechtkomt.

Het doel van het onderzoek is precies in kaart brengen wat de digital experience is van potentiële klanten die zich oriënteren op het kopen van winterbanden, voor welke aanbieder men kiest en vooral waarom. Vanuit een bewezen model waar WUA de afgelopen 8 jaar aan heeft gewerkt geven we haarscherp aan wat klanten willen, wat de best practices zijn en waar de pijnpunten liggen per aanbieder. Online concurrentie kent maar 1 simpele regel: The winner takes all. De beste website in de markt wordt 52,3% vaker gekozen dan de nummer 2.

Voor wie is dit onderzoek van belang?

In het onderzoek leggen de online experts van WUA pijn- en verbeterpunten bloot op alle thema’s volgens het gevalideerde Web Performance Model. Conclusies en aanbevelingen worden per aanbieder op maat geleverd. Om digital excellence te bereiken zien we bij WUA dat het van groot belang is dat de volgende personen en afdelingen betrokken zijn bij/baat hebben van dit onderzoek:

 • Iedereen die commercieel verantwoordelijk is: The winner takes all.
 • Directie: voor de juiste richting en mentaliteit in de organisatie
 • De digitaal verantwoordelijke: geef de juiste inzichten, richting en energie aan je team
 • Online marketeers: direct met de aanbevelingen aan de slag voor een hogere conversie
 • Research: gedegen onderzoek met gevalideerd model is de basis voor digitaal succes
 • Propositie/marketing: Naast Look&Feel zijn de thema’s Aanbod en Merk van essentieel belang in het aankoopproces.

De mate van samenwerking van bovenstaande stakeholders kan digitaal succes maken of breken!

Het complete rapport Web Performance Scan Winterbanden – December 2016 is  binnen 1 week beschikbaar, inclusief alle scores, kwalitatieve analyse op maat, best practices, benchmark en concrete aanbevelingen om direct uw website te verbeteren en conversie te verhogen.