Reading Time: 5 minutes

AMSTERDAM – Kwik-Fit.nl is met een WPS-score van 87 bij consumenten de favoriet als het gaat om het online boeken van een APK-keuring. Dat blijkt uit het meest recente digitale customer experience onderzoek naar het online aanvragen van APK-keuringen. Dit onderzoek is onafhankelijk in eigen opdracht uitgevoerd door WUA! in mei 2016 onder 200 potentiële klanten.

Kwik-Fit.nl scoort op alle thema’s minimaal 2 punten boven het gemiddelde, in zowel de eerste indruk- als in de verdiepingsfase. Er zit een verschil van maar liefst 19 punten tussen de WPS-score van winnaar Kwik-Fit.nl (87) en die van de nummer twee Mijngarage.nl (68). Kwik-Fit.nl scoort bovendien op alle thema’s hoger dan de nummer twee Mijngarage.nl en op het thema Merk is er zelfs een verschil van maar liefst 5 punten (in eerste indruk en in de verdieping).

“Dit zijn voor mij de mooiste onderscheidingen. Ons doel is het om het boeken van auto-onderhoud zo eenvoudig mogelijk te maken. Sinds vorig jaar hebben we het eenvoudig gemaakt om via je smartphone een afspraak te maken voor APK. Dit jaar hebben het zelfs mogelijk gemaakt om APK te boeken in combinatie met een merk onderhoudsbeurt. Allemaal extra service en dan is het geweldig om te zien dat het zo gewaardeerd wordt.”
Arjan van der Meer, Marketing Director Kwik-Fit

Digital Excellence: Wie pakt de meeste voorkeur?

Digital Excellence is, dat blijkt ook weer in dit onderzoek met Kwik-Fit.nl als dominante winnaar, bittere noodzaak. Om de concurrentie te blijven verslaan, moet je uiteindelijk in de volledige customer journey een excellente digitale ervaring bieden en de nummer 1 positie in voorkeur innemen. Niet alleen gevonden worden en hoog scoren in Google is voldoende (zie ook: “Waarom iedere directie wakker zou moeten liggen van Digital Excellence“). Hieronder een aantal interessante insights uit het onderzoek:

 • De nummer 1 Kwik-Fit.nl is van alle aanbieders het beste vindbaar. Maar liefst 83% van de respondenten weet Kwik-Fit.nl te vinden, een enorm groot verschil met de nummer 2 Mijngarage.nl (45%) en de nummer 3 Profile.nl (30%).
 • De scores in de top 4 van het onderzoek op Look&Feel in de Verdiepingsfase zijn allemaal erg hoog met minimaal 80. Maar: Ook hier is Kwik-Fit de winnaar met een score van 81 punten!
 • 32% van de respondenten geeft de nummer 1 Kwik-Fit.nl de eerste voorkeur, gevolgd door de nummer 2 Mijngarage.nl (12%) en de nummer 3 Profile.nl (6%).
 • De nummer 3 Profile.nl scoort net als de nummer 1 Kwik-Fit.nl op alle thema’s (behalve op Totaalvoorkeur) hoger dan het gemiddelde.
 • De nummer 4 Toyota.nl weet de hoogste conversie te behalen (40%), iets meer zelfs dan de nummer 1 Kwik-Fit.nl (38%). Qua vindbaarheid staat Toyota.nl echter op de 8ste plaats met 13%.

WUA! heeft voor iedere in het onderzoek gevonden aanbieder uitgevraagd waarom deze aanbieder op nummer 2 of 3 op voorkeur is geplaatst, en niet op nummer 1. Het doel van het onderzoek is precies in kaart brengen wat de digitale experience is van potentiële klanten wanneer men zoekt naar een APK-keuring, voor welke aanbieder men kiest en vooral: waarom?

Vanuit een bewezen model waar WUA! de afgelopen 8 jaar aan heeft gewerkt geven we haarscherp aan wat klanten willen, wat de best practices zijn en waar de pijnpunten liggen per aanbieder.

Voor wie is dit onderzoek van belang?

In het onderzoek leggen de online experts van WUA! pijn- en verbeterpunten bloot op alle thema’s volgens het gevalideerde WPS-model. Conclusies en aanbevelingen worden per aanbieder op maat geleverd. Om digital excellence te bereiken zien we bij WUA! dat het van groot belang is dat de volgende personen en afdelingen betrokken zijn bij/baat hebben van dit onderzoek:

 • Iedereen die commercieel verantwoordelijk is: The winner takes it all.
 • Directie: voor de juiste richting en mentaliteit in de organisatie
 • De digitaal verantwoordelijke: geef de juiste inzichten, richting en energie aan je team
 • Online marketeers: direct met de aanbevelingen aan de slag voor een hogere conversie
 • Research: gedegen onderzoek met gevalideerd model is de basis voor digitaal succes
 • Propositie/marketing: Naast Look&Feel zijn de thema’s Aanbod en Merk van essentieel belang in het aankoopproces.

De mate van samenwerking van bovenstaande stakeholders kan digitaal succes maken of breken!

Het complete rapport Web Performance Scan APK – mei 2016 is beschikbaar, inclusief alle scores, kwalitatieve analyse op maat, best practices, benchmark en concrete aanbevelingen om direct uw website te verbeteren en conversie te verhogen.

Marjolein-van-Ballegooij-150x150Neem direct contact op met onze online expert voor dit onderzoek, Marjolein van Ballegooij, of vraag de gratis, op jouw organisatie toegespitste, demo aan en ontdek hoe WUA! jou kan helpen met je digitale uitdagingen.

020 531 97 10