Reading Time: 4 minutes

AMSTERDAM – 28 juni 2016. Monuta.nl is bij consumenten voor de tweede keer op rij favoriet bij het online afsluiten van een uitvaartverzekering. DELA.nl staat op de tweede plaats en Yarden.nl completeert de top 3; de onderlinge verschillen tussen de nummers 1 en 2 zijn minimaal, het verschil met Yarden.nl is veel groter. Dit blijkt uit de meest recente WUA! Web Performance Scan naar het afsluiten van een uitvaartverzekering onder 200 potentiële klanten.

WUA! voert dit onderzoek ieder halfjaar onafhankelijk in eigen opdracht uit. Consumenten krijgen de opdracht zich online vrij te oriënteren naar een uitvaartverzekering. Het onderzoek brengt gedetailleerd de volledige digitale klantreis naar het afsluiten van een uitvaartverzekering in kaart onder alle aanbieders in de Nederlandse markt die consumenten tegenkomen in het oriëntatieproces. Hierdoor ontstaat een compleet beeld van het concurrentieveld.

Wat doet Monuta goed?

Robert Hollander, manager directe distributie bij Monuta, is blij met de winst:

“We vinden het erg belangrijk hoe klanten onze dienstverlening ervaren, dus vanuit dat opzicht is dit zeker een mooie erkenning! De verschillen zijn klein, dus dit WUA!-onderzoek laat ons ook zien dat we hard ons best moeten doen om voorop te blijven lopen in de markt! De concurrentie zit duidelijk niet stil…”

Met een score van 88 punten laat Monuta.nl DELA.nl en Yarden.nl achter zich met respectievelijk 1 en 9 punten verschil. Op de onderliggende thema’s scoort Monuta.nl zéér hoog op vindbaarheid en ook het bestelproces wordt door potentiële klanten als erg goed ervaren.

Insights Update Funeral Insurance

Get free high level results in the Insights Update Funeral Insurance December 2018
Download Now

“Monuta.nl ziet DELA.nl dichtbij komen in dit onderzoek; Monuta.nl en DELA.nl vechten zwaar om de nummer 1 positie voor iedere bezoeker. Het verschil zit hem in de details. Als er zulke grote verschillen bestaan tussen de top en de rest van de markt, geeft dit veel ruimte aan de overige spelers om grote stappen te maken in de digitale klantervaring. Steeds verbeteren op zowel service- als salesjourneys levert blije klanten én goede business op!”
Klaas Kroezen – Oprichter en CEO van WUA!

Digital Excellence: Wie pakt de meeste voorkeur?

Digital Excellence is, dat blijkt ook weer in dit onderzoek, bittere noodzaak. Om de concurrentie te verslaan, moet je uiteindelijk in de volledige customer journey een excellente digitale ervaring bieden en de nummer 1 positie in voorkeur innemen. Niet alleen gevonden worden en hoog scoren in Google is voldoende (zie ook: “Waarom iedere directie wakker zou moeten liggen van Digital Excellence“).

Hieronder een aantal interessante insights uit het onderzoek:

 • De nummer 2 DELA.nl scoort op alle thema’s in de Eerste Indruk (zie: het WUA!-Web Performance Model) hoger dan de nummer 1 Monuta.nl
 • De nummer 1 Monuta.nl wordt bijna door álle potentiële klanten gevonden (91%)
 • De nummer 6 Ardanta.nl scoort in de Verdiepingsfase het hoogst van alle aanbieders op Look&Feel (80).
 • Er zit een gat van 36% tussen de Top 3 en rest van de aanbieders als het gaat om vindbaarheid.
 • De nummer 3 Yarden.nl wordt door 81% van de respondenten gevonden, de nummer 4 Nuvema.nl door 45%.

Het doel van het onderzoek is precies in kaart brengen wat de digital experience is van potentiële klanten wanneer men zoekt naar een uitvaartverzekering, voor wie men kiest en vooral waarom. Vanuit een bewezen model waar WUA! de afgelopen 8 jaar aan heeft gewerkt geven we haarscherp aan wat klanten willen, wat de best practices zijn en waar de pijnpunten liggen per aanbieder. Online concurrentie kent maar 1 simpele regel: The winner takes all. De beste website in de markt wordt 52,3% vaker gekozen dan de nummer 2.

De volgende websites zijn onderzocht:

Voor wie is dit onderzoek van belang?

In het onderzoek leggen de online experts van WUA! pijn- en verbeterpunten bloot op alle thema’s volgens het gevalideerde Web Performance Scan-model. Conclusies en aanbevelingen worden per afnemer op maat geleverd. Om digital excellence te bereiken zien we bij WUA! dat het van groot belang is dat de volgende personen en afdelingen betrokken zijn bij/baat hebben van dit onderzoek:

 • Iedereen die commercieel verantwoordelijk is: The winner takes it all.
 • Directie: voor de juiste richting en mentaliteit in de organisatie
 • De digitaal verantwoordelijke: geef de juiste inzichten, richting en energie aan je team
 • Online marketeers: direct met de aanbevelingen aan de slag voor een hogere conversie
 • Research: gedegen onderzoek met gevalideerd model is de basis voor digitaal succes
 • Propositie/marketing: naast Look&Feel zijn de thema’s Aanbod en Merk van essentieel belang in het aankoopproces.

De mate van samenwerking van bovenstaande stakeholders kan digitaal succes maken of breken!