In juni hebben we bij WUA een nieuw type onderzoek uitgevoerd in de private lease markt. We hebben 344 consumenten 22 automerken websites laten vergelijken op het gebied van private lease. De 344 consumenten zijn gevraagd om uit een lijst van 22 aanbieders, drie verschillende merken te kiezen die ze interessant vinden. Toyota.nl was de winnaar van het onderzoek.

Alle drie websites zijn beoordeeld op basis van het WUA Web Performance Model (zie hieronder). Met de drie belangrijke thema’s: Look & Feel, Aanbod en Merk, in de Eerste Indruk én in de Verdieping. Na één uur de drie websites te hebben vergeleken is de consumenten gevraagd: welke website was jou nummer 1 (Voorkeur)?

1032 beoordelingen op websites 22 automerken

In totaal zijn er dus 1032 website beoordelingen over de 22 automerken. Dit onderzoek is door WUA onafhankelijk uitgevoerd. Wij hebben het zelf geïnitieerd omdat wij het ontzettend interessant vinden om de Private Lease markt beter in beeld te brengen. Het onderzoek is de eerste in een serie van 4 wat de komende 2 jaar elk half jaar plaats vind. Het is nog mogelijk om je aan te melden om alle onderzoeksrapporten te ontvangen (maak hier direct een afspraak).

Gestuurd onderzoek Private lease VS Vrije oriëntatie Private Lease

Leuk zo’n gestuurde oriëntatie? Maar wat is nou het verschil met de reguliere WUA Private lease onderzoeken die om de maand worden uitgevoerd? De belangrijkste verschillen:

  1. In de vrije oriëntatie wordt ook de vindbaarheid meegenomen (zie het WPS-model hierboven). Dat wil zeggen: hoe goed zijn de websites zichtbaar binnen Google. Of hoe vaak weet een website bezoekers rechtstreeks naar de website te trekken. Hierdoor krijg je een veel beter beeld van de werkelijkheid bezoekersaantallen van de verschillende websites.
  2. In de vrije oriëntatie worden alle verschillende ingangen van de website meegenomen (e.g. de landingspagina’s, homepagina, campagnepagina’s). In de gestuurde oriëntatie beginnen alle consumenten vanaf de homepagina. Dit laatste is wat we veel zien terugkomen in de vrije oriëntatie bij de automerken. Een hoge naamsbekendheid waardoor veel bezoekers rechtstreeks naar de website gaan en Google overslaan en dus op de homepagina hun klantreis beginnen.
  3. In de vrije oriëntatie begint de zoektocht vanuit de behoefte: “Ik wil private lease”. Dit is een andere manier van zoeken waardoor veel leasemaatschappijen naar voren komen. Zij bieden namelijk ‘private lease’ aan, en de auto is eerder een optie bij het abonnement. Dit terwijl in de gestuurde oriëntatie juist vanuit de behoefte naar een auto wordt gezocht, en private lease is dan een financieringsmethode.
  4. Beide onderzoeken vertellen je hoe goed je website het doet qua User Experience. In beide onderzoeken worden de websites dan ook gebenchmarkt t.o.v. de eerdere websites die consumenten zien. Bij de gestuurde oriëntatie kiezen we echter voor drie websites en bij de vrije oriëntatie mogen consumenten 4 tot 5 websites beoordelen. In de vrije oriëntatie zien we consumenten dan ook sneller van website heen en weer switchen. Ga voor jezelf maar eens op zoek naar een willekeurig product (suggestie: lease wasmachine) en zie hoe snel je van website wisselt. Dat doen de respondenten in het onderzoek dus ook.
  5. Alle websites krijgen bij de gestuurde oriëntatie minimaal 45 website beoordelingen. Bij de vrije oriëntatie zijn er heel veel websites die minder dan 30 keer worden beoordeeld. Handig voor markten met veel concurrentie zoals Private Lease, waar ontzettend veel aanbieders zijn.

WUA voert het onderzoek onafhankelijk uit

“Jullie geven altijd aan onafhankelijk te zijn. Maar jullie hebben nu zelf deze lijst gemaakt? Hoe komt mijn website in de lijst?” Goede vragen. Het klopt, bij WUA zijn we volledig onafhankelijk en ja, wij hebben deze lijst zelf samengesteld. De winnaar, de website met de allerbeste CX, wordt bepaald door de consumenten, niet door ons. Voor de selectie van de lijst hebben we gekeken naar de meest populaire automerken in Nederland. Daarnaast hebben we automerken die van tevoren aangaven graag in het onderzoek te willen worden meegenomen, opgenomen in de lijst. Hoe meer websites beoordeeld worden hoe beter. We willen bij WUA immers de grootste en beste customer experience benchmark van de wereld realiseren, sámen met onze klanten.

Wat Private Lease Captives en Recruitment Onderzoek met elkaar gemeen hebben

Maar dit onderzoek is toch niet helemaal nieuw? Nee dat klopt. Voor Recruitment voeren we al jarenlang onderzoek op deze manier gestuurd uit. Daar zijn we ooit begonnen met een onderzoek naar werken bij de big 5 en dit is inmiddels uitgebreid tot in totaal 25 websites. Hier vragen we starters en Young professionals om verschillende Werkenbij websites te bezoeken.

Wil je meer weten over het private lease onderzoek? Of wil je kijken wat WUA voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op, of plan een afspraak via onze afsprakentool.

WUA Private Lease Captives Insights Update Juni 2018.

Download nu gratis de kakelverse editie van de WUA Private Lease Captives Insights Update Juni 2018. In deze update bespreken we de huidige meting van Juni 2018 en geven we een preview van de cijfers in de Private Lease Captives markt. Welke aanbieders scoren er het beste op de themascores uit het WUA Web Performance Scan-model, en wat kan jij daar als professional in de leasemarkt van leren?