Reading Time: 4 minutes

Nuon.nl is met een Web Performance Score van 69 bij consumenten favoriet wanneer ze op zoek gaan naar een energiecontract. Essent.nl staat op de tweede plaats met 67 punten, gevolgd door Eneco.nl (65). Dit blijkt uit het online onderzoek naar de oriëntatie op een energiecontract dat WUA in november 2016 onafhankelijk in eigen opdracht heeft uitgevoerd onder 400 respondenten op mobiel en desktop. In de vorige meting van november 2015 was de top 3 gelijk, maar werd er door deze aanbieders stukken hoger gescoord.

De nummer 2 uit het onderzoek Essent.nl wordt door 16% van de respondenten als eerste keuze opgegeven tegen 15% voor de winnaar Nuon.nl en 13% voor Eneco.nl. De overige aanbieders worden door 9% of minder op nummer 1 gezet, de nummer 6 Greenchoice.nl vormt hierop een uitzondering met (12%). Op vindbaarheid scoort Nuon.nl (68%) het hoogst, gevolgd door Essent.nl (60%) en Eneco.nl (57%). Op de customer experience thema’s Look&Feel, Aanbod en Merk scoort Greenchoice hoger of gelijk aan de top 3 in het onderzoek; op vindbaarheid blijft deze aanbieder achter op de top 3 met een vindbaarheidspercentage van 30%.

Insights Update Energy Contract

Get free high-level results in the Insights Update Energy Contract (NL)
Download Now

“Wederom weet Nuon de topppositie in dit energie-onderzoek in te nemen met een uitstekende vindbaarheid. Essent.nl zet een mooie tweede positie neer en heeft met sublabel Energiedirect.nl een stabiele positie in de top 4 van het Nederlandse  energielandschap. Op de customer experience thema’s zien we wederom dat Greenchoice zeer hoge ogen gooit en een voorbeeld blijft voor de andere spelers.”

Matthijs van den Broek – Head of Industry – Energy – WUA

Digital Excellence: Wie pakt de meeste voorkeur?

Digital Excellence is, dat blijkt ook weer in dit onderzoek, bittere noodzaak. Om de concurrentie te verslaan, moet je uiteindelijk in de volledige customer journey een excellente digitale ervaring bieden en de nummer 1 positie in voorkeur innemen. Niet alleen gevonden worden en hoog scoren in Google is voldoende. Hieronder een aantal interessante insights uit het onderzoek:

  • De aanbieders in de top 3 worden door 13% tot 16% van de respondenten op de tweede plaats gezet. Het vergt relatief weinig inspanning om ook de voorkeur van deze groepen consumenten te verkrijgen.
  • Wat vindbaarheid betreft zit er een gat van 16 procentpunten tussen de nummer 4 Energiedirect.nl (48%) en de nummer 5 Oxxio.nl (32%).
  • Opvallend is dat Greenchoice.nl verreweg de hoogste conversie (41%) weet te behalen met een vrij lage vindbaarheid van 30%. De nummer 7 uit het onderzoek Gaslicht.com heeft de laagste vindbaarheid (13%) en staat wat betreft conversie op de tweede plaats (28%). Dit duidt erop dat de weinige respondenten die deze aanbieders hebben weten te vinden er zeer over te spreken waren.
  • De winnaar Nuon.nl weet een conversie van 21% te behalen, waarmee deze aanbieder qua conversie op de vijfde plaats belandt. De andere aanbieders uit de top 3, Essent.nl en Eneco.nl hebben een conversie van 27% en 22% respectievelijk en behalen daarmee qua conversie respectievelijk de derde en vierde plaats.
  • De nummer 5 Greenchoice.nl scoort van alle aanbieders het hoogst op Merk en Look & Feel, zowel bij de Eerste Indruk als in de Verdiepingsfase. De winnaar Nuon.nl scoort in de Verdiepingsfase even hoog op Look & Feel als Greenchoice.nl (beiden 79).
  • Op Aanbod scoort de top 3 samen met Greenchoice.nl het hoogst bij de Eerste Indruk. In de Verdiepingsfase scoren Greenchoice.nl en Gaslicht.com respectievelijk 2 en 4 punten hoger op Aanbod dan Nuon.nl.
  • Nuon.nl en Energiedirect.nl hebben met de meeste afhakers te maken: 8% gaat na de Eerste Indruk niet door naar de Verdiepingsfase. Bij Gaslicht.com gaan de meeste respondenten door (98%), maar deze aanbieder wordt door slechts 13% van de respondenten gevonden.

Doel van dit onderzoek

Het doel van het onderzoek is precies in kaart brengen wat de digital experience is van potentiële klanten die zich oriënteren op het boeken van een dagje weg, voor welke aanbieder men kiest en vooral waarom. Vanuit een bewezen model waar WUA de afgelopen 8 jaar aan heeft gewerkt geven we haarscherp aan wat klanten willen, wat de best practices zijn en waar de pijnpunten liggen per aanbieder. Online concurrentie kent maar 1 simpele regel: The winner takes all. De beste website in de markt wordt 52,3% vaker gekozen dan de nummer 2.