Reading Time: 4 minutes

AMSTERDAM – Telfort.nl is bij consumenten favoriet wanneer ze op desktop en mobiel op zoek gaan naar een sim only abonnement. KPN.com staat met een zeer klein afrondingsverschil met een gelijke score van 71 op de tweede plaats, Simyo.nl completeert de top 3 met een score van 68. Dit blijkt uit het online oriëntatie onderzoek naar het afsluiten van een sim only abonnement dat WUA! in juli 2016 onafhankelijk in eigen opdracht heeft uitgevoerd onder n=400 consumenten (200 op desktop & 200 op smartphone).

Ranking Web Performance Scan Sim Only juli 2016

Insights Update Sim Only

Get free high-level results in the Insights Update Sim Oly March 2019
Download Now

Simyo.nl weet van de aanbieders in de top 3 de meeste voorkeur te realiseren onder consumenten: 13% plaatst Simyo.nl op nummer 1 tegen 12% voor Telfort.nl en 10% voor KPN.com. Telfort.nl scoort beter op vindbaarheid (48%) in vergelijking met Simyo.nl (36%). In het voorgaande onderzoek van januari 2016 was Simyo nog de nummer 1 met 4 punten afstand op Telfort.nl en KPN.com.

In dit artikel lees je de cumulatieve resultaten van het desktop en het smartphone onderzoek: in de afzonderlijke onderzoeken zijn de verschillen tussen de scores van de aanbieders groter!

“Steeds vaker kopen consumenten los een toestel. Door deze veranderende marktomstandigheden richten steeds meer aanbieders zich op een sim only propositie waar voorheen duidelijk minder de focus op lag. Wederom opvallend is dat de KPN-labels net als in de vorige meting van januari 2016 de sim only markt geheel domineren in de top 3 van dit onderzoek en dus een groot gedeelte van de markt in handen hebben!”

Ivo Bakhuys – CCO & Head of Industry – Telecom bij WUA!

WUA! voert dit onderzoek onafhankelijk en in eigen opdracht uit. Consumenten (n=400) krijgen de opdracht zich online te oriënteren op het afsluiten van een sim only abonnement. Het onderzoek brengt gedetailleerd de volledige digitale klantreis naar het afsluiten van een sim only abonnement in kaart onder alle aanbieders in de Nederlandse markt die consumenten tegenkomen in het oriëntatieproces.

Digital Excellence: Wie pakt de meeste voorkeur?

Digital Excellence is, dat blijkt ook weer in dit onderzoek, bittere noodzaak. Om de concurrentie te verslaan, moet je uiteindelijk in de volledige customer journey een excellente digitale ervaring bieden en de nummer 1 positie in voorkeur innemen. Niet alleen gevonden worden en hoog scoren in Google is voldoende (zie ook: “Waarom iedere directie wakker zou moeten liggen van Digital Excellence“).

Hieronder een aantal interessante insights uit het onderzoek:

  • Ruim 25% kiest Telfort.nl als tweede of derde aanbieder. Het vergt relatief weinig inspanning om de voorkeur van deze groep consumenten te verkrijgen.
  • Simpel.nl zet met name in de Verdiepingsfase vergelijkbare scores neer als de top 3. Op vindbaarheid legt deze speler het echter af: 26% is te weinig om in de top mee te spelen.
  • Vodafone.nl scoort een vindbaarheidspercentage van 41%, wat hoger is dan Simyo.nl en vergelijkbaar met KPN.com (45%). Het percentage van consumenten dat Vodafone.nl op nummer 1 zet is  met 6% aan de lage kant.
  • YouFone.nl scoort op alle thema’s in de Verdiepingsfase hoger dan nummer 1 Telfort.nl. Slechts 2 % van de consumenten zet Youfone.nl op nummer 1.

Het doel van het onderzoek is precies in kaart brengen wat de digital experience is van potentiële klanten wanneer men zoekt naar een sim only abonnement, voor wie men kiest en vooral waarom. Vanuit een bewezen model waar WUA! de afgelopen 8 jaar aan heeft gewerkt geven we haarscherp aan wat klanten willen, wat de best practices zijn en waar de pijnpunten liggen per aanbieder. Online concurrentie kent maar 1 simpele regel: The winner takes all. De beste website in de markt wordt 52,3% vaker gekozen dan de nummer 2.

Voor wie is dit onderzoek van belang?

In het onderzoek leggen de online experts van WUA! pijn- en verbeterpunten bloot op alle thema’s volgens het gevalideerde Web Performance Model. Conclusies en aanbevelingen worden per aanbieder op maat geleverd. Om digital excellence te bereiken zien we bij WUA! dat het van groot belang is dat de volgende personen en afdelingen betrokken zijn bij/baat hebben van dit onderzoek:

  • Iedereen die commercieel verantwoordelijk is: The winner takes it all.
  • Directie: voor de juiste richting en mentaliteit in de organisatie
  • De digitaal verantwoordelijke: geef de juiste inzichten, richting en energie aan je team
  • Online marketeers: direct met de aanbevelingen aan de slag voor een hogere conversie
  • Research: gedegen onderzoek met gevalideerd model is de basis voor digitaal succes
  • Propositie/marketing: Naast Look&Feel zijn de thema’s Aanbod en Merk van essentieel belang in het aankoopproces.

De mate van samenwerking van bovenstaande stakeholders kan digitaal succes maken of breken!