Reading Time: 3 minutes

AMSTERDAM – Wanneer respondenten zich online oriënteren naar een vliegticket naar Barcelona, wordt Transavia het vaakst als favoriete aanbieder aangewezen. Dat blijkt uit de Web Performance Scan die WUA! in juli uitvoerde. Transavia.com krijgt de voorkeur van bijna een kwart van de respondenten, en laat daarmee concurrenten als KLM en CheapTickets.nl achter zich. Tijdens het onderzoek gaven de respondenten in totaal 214 individuele beoordelingen over 43 verschillende websites.

# Aanbieder Score (WPS)
1. Transavia.com 6,8
2. KLM.com 6,6
3. CheapTickets.nl 6,5
4. Vliegtickets.nl 5,8
5. Vueling.com 5,7
6. Ebookers.nl 5,4
7. Ryanair.com 5,3
8. Vliegwinkel.nl 5,3
9. EasyJet.com 4,6
10. D-reizen.nl 4,5
11. Arke.nl 4
12. Expedia.nl 3,7
13. Vliegticketszoeken.nl 3,6
14. WorldTicketCenter.nl 3,6
15. BudgetAir.nl 3,4
16. Vliegtarieven.nl 3

Insights Update Airline Ticket Barcelona

Get free high-level results in the Insights Update Airline Ticket Barcelona
Download Now

De onderzoeksresultaten

Op basis van de door WUA! onderzochte casus beschikt Transavia over de best vindbare website. De organisatie werd voorafgaand aan het onderzoek door 30% van de respondenten genoemd als aanbieder, en uiteindelijk door 60% gevonden. De website scoort vervolgens eerste plaatsen op de deelaspecten Web Performance Scan en informatiewaarde, en wordt mede daarom uiteindelijk door 22,5% van de respondenten als favoriet aangewezen.
KLM werd door 40% van de respondenten vooraf als aanbieder genoemd, maar tijdens de online oriëntatie meestal pas als tweede of derde website gevonden. De Koninklijke scoort wel eerste plaatsen op de deelaspecten imago en Web Performance Scan, waarbij vooral de naamsbekendheid en het lange bestaan van de organisatie een rol blijken te spelen. 12,5% van de respondenten zou op basis van de online zoektocht een vliegticket bij KLM boeken.
CheapTickets.nl scoort op de afzonderlijke deelaspecten geen podiumplaatsen, maar weet door een constante prestatie uiteindelijk toch een derde plaats in de uiteindelijke ranglijst te veroveren. De website scoort het best op vertrouwen en informatiewaarde en wordt het vaakst als eerste gevonden van alle aanbieders in de branche. Aan het eind van de twee uur durende oriëntatie kiest 7,5% van de respondenten voor CheapTickets.nl.

Web Performance Scan

Voor dit onderzoek nodigde WUA! veertig respondenten uit, allen tussen de 21 en 49 jaar oud en ervaren met het online oriënteren naar producten en diensten. Ze kregen de opdracht online op zoek te gaan naar een vliegticket naar Barcelona, en vulden uitgebreide vragenlijsten in over de websites die ze daarbij tegenkwamen. De websites werden beoordeeld op een groot aantal deelaspecten als vormgeving, gebruiksvriendelijkheid en informatiewaarde. Aan de hand van alle verzamelde data berekende WUA! vervolgens de verschillende Web Performance Scores. Na afloop van de twee uur durende oriëntatie is met een deel van de respondenten een groepsdiscussie gevoerd voor aanvullend kwalitatief inzicht.

Over WUA!

WUA! is dé marktleider in Nederland op het gebied van Web Performance en sinds 2009 dochterorganisatie van Effectory. WUA! heeft met de ontwikkeling van de Web Performance Scan een uniek product op de markt gezet. Met de Web Performance Scan helpt WUA! grote en middelgrote organisaties met het inzichtelijk en meetbaar maken van hun prestaties op het internet. Deze organisaties zijn hierdoor in staat hun prestaties voortdurend op gerichte wijze te verbeteren. Door de WUA! Web Performance Scan gebenchmarkt periodiek uit te voeren, meet WUA! precies of gedane verbeteringen en investeringen effect hebben op de prestaties van websites. In de visie van WUA! dient informatie uit onderzoek daadwerkelijk te zorgen voor verbetering van websites en de positionering binnen de betreffende branche.