Reading Time: 3 minutes

AMSTERDAM – Trivago.nl heeft met een Web Performance Score van 77 de hoogste score wanneer consumenten zich op smartphone online oriënteren op een hotelovernachting in Nederland. Booking.com staat op nummer 2 (72 punten), gevolgd door HotelSpecials.nl (63 punten). Dit blijkt uit onafhankelijk in juni 2017 door WUA uitgevoerd online oriëntatieonderzoek op smartphone onder 200 consumenten.

Ranking Web Performance Scan Hotelovernachting juni 2017

De nummer 1 Trivago.nl wordt in dit onderzoek door de meeste respondenten op de eerste plaats gezet (30%), gevolgd door de nummer 2 Booking.com (25%). De overige aanbieders worden door 8% of minder als eerste keuze genoemd. Op vindbaarheid scoort Trivago.nl veruit het hoogst (73%), op afstand gevolgd door de nummer 2 Booking.com (58%) en de nummer 3 HotelSpecials.nl (44%). De overige aanbieders hebben een vindbaarheid van 22% of lager.

Insights Update Overnight Stay

Get free high-level results in the Insights Update Overnight Stay
Download Now

5 insights uit dit onderzoek

 • De top 3 in het onderzoek wordt door 15-19% van de respondenten op de tweede plaats gezet en door 14-19% op de derde plaats. Het vergt relatief weinig inspanning om ook de voorkeur van deze groepen consumenten te verkrijgen.
 • De nummer 2 Booking.com heeft de hoogste conversie (43% met een vindbaarheid van 58%). De winnaar van het onderzoek Trivago.nl staat qua conversie op de tweede plek (40% met een vindbaarheid van 73%). De overige aanbieders zitten daar ver onder. Opvallend is dat de nummer 3 HotelSpecials.nl ondanks een vindbaarheid van 44% een conversie heeft van slechts 17%. Een aantal andere aanbieders hebben een iets hogere of vergelijkbare conversie, maar met een veel lagere vindbaarheid.
 • Wat voorkeur betreft zit er een gat van 17 procentpunten tussen de top 2 en de rest van de aanbieders. De nummer 3 HotelSpecials.nl wordt door slechts 8% van de respondenten op de eerste plaats gezet, maar door maar liefst 17% op de tweede plaats en door 16% op de derde plaats.
 • De aanbieders in de top 3 en de nummer 5 Hotels.nl scoren allemaal hoger dan gemiddeld op alle customer experience thema’s. De winnaar van het onderzoek Trivago.nl heeft echter op geen enkel customer experience thema de hoogste score. De nummer 2 Booking.com scoort zowel bij de Eerste Indruk als in de Verdiepingsfase het hoogst op Aanbod, en bij de Eerste Indruk scoort deze aanbieder ook het hoogst op Merk. De nummer 3 heeft in beide fases de hoogste score op Look & Feel (in de Verdiepingsfase samen met de nummer 5 Hotels.nl). In de Verdiepingsfase scoort Hotels.nl tevens het hoogst op Merk.
 • De nummer 2 Booking.com heeft het hoogste Totaaloordeel (81), gevolgd door de nummer 1 Trivago.nl en de nummer 4 Expedia.nl (beiden 79).

Doel van dit onderzoek

Het doel van het onderzoek is precies in kaart te brengen wat de digital experience is van potentiële klanten die zich oriënteren op een hotelovernachting in Nederland, voor welke aanbieder men kiest en vooral waarom. Vanuit een bewezen model waar WUA de afgelopen 8 jaar aan heeft gewerkt geven we haarscherp aan wat klanten willen, wat de best practices zijn en waar de pijnpunten liggen per aanbieder.

Voor wie is dit onderzoek van belang?

In het onderzoek leggen de online experts van WUA pijn- en verbeterpunten bloot op alle thema’s volgens het gevalideerde Web Performance Model. Conclusies en aanbevelingen worden per aanbieder op maat geleverd. Om digital excellence te bereiken zien we bij WUA dat het van groot belang is dat de volgende personen en afdelingen betrokken zijn bij/baat hebben van dit onderzoek:

 • Iedereen die commercieel verantwoordelijk is: The winner takes all.
 • Directie: voor de juiste richting en mentaliteit in de organisatie
 • De digitaal verantwoordelijke: geef de juiste inzichten, richting en energie aan je team
 • Online marketeers: direct met de aanbevelingen aan de slag voor een hogere conversie
 • Research: gedegen onderzoek met gevalideerd model is de basis voor digitaal succes
 • Propositie/marketing: Naast Look&Feel zijn de thema’s Aanbod en Merk van essentieel belang in het aankoopproces.

De mate van samenwerking van bovenstaande stakeholders kan digitaal succes maken of breken!