Reading Time: 4 minutes

Emma is in september bij WUA aan de slag gegaan als Digital CX Researcher. Al op jonge leeftijd was zij al nieuwsgierig en Emma beleeft in haar werk dan ook het meeste plezier aan de analyse. Meer over onze nieuwe researcher in dit interview!

Welkom Emma! Leuk dat je er bent. Hoe ben je bij WUA terechtgekomen en wat ga je hier precies doen?
Ik was op het festival Down the Rabbit Hole, waar ik een gesprek had met een kennis van mij over werk en wat ik leuk vond. Ik zocht toen een baan waar ik meer kon onderzoeken dan ik op mijn huidige werk deed. Haar oud-huisgenoot werkte bij WUA en ze vertelde dat ze bij het bedrijf bijna altijd op zoek zijn naar onderzoekers. Daarbij kwam dat ik WUA al kende, op mijn vorige werk had een klant namelijk een onderzoek afgenomen bij WUA en het bedrijf had toen al een positieve indruk op mij achter gelaten. Wat mij heel erg aansprak is dat het onderzoek bij WUA zowel kwantitatief als kwalitatief is. Hierdoor krijg je niet alleen de scores maar ook inzicht in waarom deze scores zo zijn. En juist die waarom-vraag vind ik interessant, vandaar dat ik toen al vrij snel op de vacature van Digital Researcher solliciteerde.

Je werkt er sinds begin september. Wat vind je het leukst aan werken bij WUA?
Dat ik precies op de juiste plek zit, op het juiste moment. Het is ontzettend leuk wat ik doe. Ik ben verantwoordelijk voor een heel onderzoeksproject en dat was ook wat mij zo aantrok bij WUA. Je bent eerst bezig met een onderzoeksopzet, dan gaat het veldwerk draaien en dan krijg je de resultaten terug waar je vervolgens een presentatie en workshop van maakt. Een voorkeur voor een bepaalde branche heb ik niet, alle branches zijn interessant om verschillende redenen. Wat de baan zo interessant maakt is dat je bezig bent met het hele proces. Hierbij krijg ik de meeste energie van het bezig zijn met de analyse, omdat ik daar volledig mijn ei kwijt in kan. Maar ik heb ook graag bezig met het kritisch nadenken over de vragen: hoe worden de vragen gesteld en op welke manier komt dit over op de respondent?

Wat deed je voor WUA?
Hiervoor werkte ik bij een Online Marketing Bureau, daar deed ik de webanalytics en conversie optimalisatie. Mijn vorige baan was vrij technisch, zo moest er ook het één en ander geprogrammeerd worden. Ik heb gemerkt dat dit minder bij mij paste en ik miste het onderzoek ontzettend. Ik heb een sterke onderzoeksachtergrond met een onderzoeksmaster op zak en leservaring als docent onderzoek en statistiek in de bachelor Communicatiewetenschap.

Waar geloof je echt in? Wat is jouw levensmotto?
Laatst hoorde ik de volgende: ‘leef elke dag alsof het de laatste is, want op een gegeven moment krijg je gelijk’. Of iets in die trant. Dat is precies hoe ik ook in het leven sta, ik neem het bij de dag en daar probeer ik alles uit te halen.

Het motto van WUA voor personeel is Living Dreams. Welke dromen heb jij nog?
Mij zo goed mogelijk ontwikkelen als onderzoeker. Daarin wil ik echt nog beter worden en dat is ook echt de focus voor mij. En privé: zveel mogelijk van de wereld zien. Elk jaar wil ik een lange reis maken, naar een ver land. Ik vind mensen observeren heel interessant, zowel privé als zakelijk. Het facineert mij hoe mensen met elkaar interacteren. Daarom vind ik het ook zo fijn om naar het buitenland te gaan, daar heerst zo een andere cultuur waardoor je ook weer naar jezelf gaat kijken en hoe je zelf in de maatschappij staat. Die dynamiek tussen mens en maatschappij, dat vind ik bijzonder.

Waar blink je echt in uit?
Dat vind ik altijd een lastige vraag om over mijzelf te beantwoorden. Collega Stephanie zei dat ik alles snel en goed oppak. En ik blink ook uit in onderzoek. Dat heeft ook altijd in mij gezeten. Als kind hield ik van puzzelen en had ik een hele encyclopedie reeks, ik wilde altijd alles weten. Ik ben gewoon nieuwsgierig en super leergierig. Sterk analytisch ook. Ik dacht dat ik niet echt wist waar ik heen ging, maar eigenlijk weet ik het toch wel. Daarom vind ik mijn baan bij een online bureau ook erg leuk, het onderzoek maar ook het feit dat het tastbaar is. Je ziet de online ‘winkel’ en hoe mensen erop reageren en dat maakt het heel goed onderzoekbaar.

Waar kunnen we jou ‘s nachts voor wakker maken?
Nasi Campur. Een Indonesisch rijstgerecht en het kan eigenlijk alles zijn. Toen ik het at op Bali was het rijst met iets wat leek op spinazie, cocos en tempe. Bali was voor mij het beginpunt van mijn reis alleen, ik was daar toen zo zielsgelukkig en blij dat ik daar was en dat associeer ik heel erg met het eten. Dus als iemand mij zou wakker maken met een bord Nasi Campur, dan ben ik gelijk weer terug. Daar wil ik wel wakker voor worden!

Als je kon kiezen uit iedereen op deze wereld, met wie zou je dan eens willen dineren?
Louis Theroux, hij is zo goed in mensen interviewen. Ik voel dezelfde fascinatie voor mensen. En wat hij heeft is een uniek talent, dat kan ik echt niet en met mij maar weinig mensen: mensen interviewen zonder te oordelen maar toch kritisch te zijn. Super scherp, super kritisch maar iedereen wil toch met hem blijven praten. Ondanks dat hij mensen scherp ondervraagt, veroordeelt hij hen niet. En dat is heel knap. Hij laat mensen zo erg in hun waarde en dat is zo bijzonder. Daarbij moet hij als interviewer op de voorgrond treden, maar hij zet zichzelf uitendelijk goed op de achtergrond. Zodat wij zelf ook het verhaal kunnen zien en beleven. Louis Theroux belicht ook optimaal beide zijdes van de medaille, het is vaak niet zwart of wit. Aan het einde van een documentaire weet ik ook vaak niet of ik voor of tegen ben, dat is bijzonder toch?