Reading Time: 5 minutes

In dit interview spreken we met de creatieve Laura. Naast haar studie European Studies: Identity and Integration werkt zij 2 dagen in de week bij WUA als Design Expert. Zij vertelt over haar passie voor vormgeving en waarom ze in Italië de bijnaam ‘Farfalla’ kreeg.

Welkom, Laura! Leuk dat je er bent. Hoe ben je bij WUA terechtgekomen en wat ga je hier precies doen?
Ik kom hier via collega Mitchel, hij is de oude huisgenoot van mijn vriend. Ik was op zoek naar een functie waar ik naast mijn scriptie aan de slag mocht, waar ik mijn talenten en dat wat ik leuk vind kwijt kon. Mitchel bracht mij in contact met Henk en het was mogelijk om 2 dagen bij WUA aan de slag te gaan. Uiteindelijk is mijn functie Design Expert geworden. Mijn rol bij WUA is eigenlijk om alle documenten en templates qua design zo te verbeteren, dat researchers uiteindelijk met een mooier geheel naar de klant gaan.

Heb je ook een design opleiding gevolgd?
Nee, ik doe momenteel een master European Studies: Identity and Integration. Ik houd alleen ontzettend van tekenen. Op een gegeven moment ben ik mijzelf daarin ook het één en ander gaan leren. Zo heb ik mijzelf verdiept in Photoshop en InDesign, handige vaardigheden die ik uiteindelijk ook heb gebruikt in mijn vorige stages bij AimAtArt en de Nederlandse ambassade in Rome. Mensen vinden dat ik visueel inzicht heb en daarnaast vind ik het ook leuk om er mee bezig te zijn. Leren designen heb ik dus naast mijn studie zelf ontwikkelt.

Zou je daar ook verder in willen gaan?
Ja zeker, maar ik zou ook wel meer willen doen met schrijven. Niet per se in de marketing, maar schrijven over een onderzoek trekt mij wel. Of workshops geven en presenteren aan de klant, ik ben niet verlegen dus dat kan ik wel. Maar we zien wel waar het heen gaat. Voor nu werk in 2 dagen in de week bij WUA en in december, na het inleveren van mijn thesis, kijken we of er mogelijkheden zijn om te blijven. Dus voorlopig nog niets met mijn studie, banen in die richting zijn ook wat minder corporate en dat vind ik juist zo fijn aan een bedrijf zoals WUA. Daarnaast gaat de besluitvorming ook een stuk sneller!

Je werkt hier sinds begin september. Wat vind je het leukst aan werken bij WUA?
Ik vind het erg leuk dat WUA snelheid heeft. Dat motiveert mij heel erg, daardoor blijf je vernieuwend bezig. En WUA heeft een platte structuur. Nieuwe mensen worden heel erg geapprecieerd, juist omdat ze een frisse blik hebben. Feedback wordt ook gegeven aan beide kanten en ook als je nieuw bent, wordt jouw mening erg gewaardeerd. En dat vind ik heel tof, dat je het daarover kunt hebben met elkaar. Dat men open staat voor een andere mening, ook al werkt een ander hier wellicht al heel lang. Kortom, een hele fijne manier van samenwerken.

Wat heb je voor WUA gedaan?
Ik heb heel lang bij Tuschinski gewerkt. Daar heb ik ook de rondleidingen gedaan en die heb ik ook verbeterd. Daarna heb ik een half jaar stage gelopen bij AimAtArt. Dit bedrijf biedt andere bedrijven trainingen aan met behulp van kunst. Men wordt bijvoorbeeld uitgenodigd in een museum om te praten over de verschillende kunstwerken: wat zie je en hoe ziet jouw partner dat? Heel leuk en creatief dus, daar heb ik ook mijn kennis uitgebreid en mezelf weer wat nieuwe designskills aangeleerd. Daarna heb ik stage gelopen bij de ambassade van Rome en ik heb verder altijd veel vrijwilligerswerk gedaan bij het Rode Kruis. Als maatje in maatjesproject ‘Samen voor Amsterdam’, voor mensen die eenzaam zijn. Het is dan de bedoeling dat je eens in de twee weken een activiteit onderneemt met deze mensen. En een bestuursjaar bij AIESEC, een non-profit organisatie. De organisatie wordt gerund door studenten. Zij koppelen studenten aan bedrijven en vrijwilligersprojecten georganiseerd door AIESEC over de hele wereld, waar zij dan aan de slag gaan. Het doel hiervan: culturen dichter bij elkaar brengen.

Wat is jouw levensmotto?
Enjoy the little things, beetje standaard maar het valt ook mijn vrienden op. In Italië hebben vrienden zelfs een naam voor mij bedacht;  ‘farfalla’ (vlindertje). Omdat ik net als een vlinder overal heen fladder, zo raak ik snel afgeleid door kleine dingen die mij opvallen. Als ik op straat loop en in gesprek ben met iemand en een mooie poster of ander perspectief zie dan wordt mijn aandacht daar door gegrepen. Daarnaast probeer ik soms aandachtig stil te staan bij een gelukkig moment en er echt van te genieten. Zo maken al die kleine dingen dat ik overall heel happy ben.

Lijk je daarin op je vrienden?
Ik denk het niet per se, mijn vrienden staan er wellicht wat minder bij stil. Wel hebben mijn vrienden en ik gemeen dat we alles tegen elkaar kunnen zeggen en we staan altijd voor elkaar klaar. En mijn vriendinnen en ik kennen elkaar al heel lang, al sinds de basisschool, en daardoor voelen we elkaar goed aan. We hebben over het algemeen dezelfde normen en waarden, vinden het leuk om samen leuke dingen te doen en we praten gewoon heel veel. Je wilt weten wat er in iemands leven gebeurt.

Het motto van WUA voor personeel is Living Dreams. Welke dromen heb jij nog?
Zoveel! Kleine dingen en grote dingen, zowel standaard als niet standaard. Zo wil ik graag nog meer van de wereld zien en qua acties zou ik graag willen duiken. Maar wat ik ook heel graag wil is met een motor door Noord-Amerika over route 66 rijden. En ik zou ook een leuke baan willen vinden, waar ik goed op mijn plek ben (getting there) en ook een huisje. Ik heb veel kunst en dat wil ik graag ophangen op mijn eigen plekje.

Waar blink je echt in uit?
Anything visual. Ik word enthousiast van over visuele dingen nadenken en mensen zijn vaak blij met mijn opmerkingen en aanpassingen. Daar blink ik dus wel in uit.

Hoe ondernemend ben je? Heb je bijvoorbeeld een website, Instagramaccount waar wij nog niet vanaf weten? Of stiekeme plannen voor een leuk bedrijf?
Ja, ik heb een eigen Instagram account, naast mijn persoonlijke account. Het is een work in progress en heet Art By LNF, hier deel ik mijn tekeningen en foto’s. En ik maak mijn eigen strip, met een jongen in de hoofdrol. Het is een soort luguber sprookje met als titel: ‘The world of Elderra’. De lijnen teken ik met potlood en vervolgens kleur ik het geheel in met Photoshop. Wat ik nog wel lastig vind is het tekenen van de hoofdpersoon, een jongen.

Wat heb je op je nachtkastje liggen? 
Stripboeken! Ik vind vooral niet standaard strips leuk, met een gekke en heel eigen tekenstijl. Zoals Moebius, hij maakt echt geweldige dingen waar ik ook echt inspiratie uit haal. Onlangs een grappige strip gelezen over een vos en een wolf, die als mens worden behandeld. Hoe het getekend is, is echt waanzinnig. En een strip met de titel ‘Beeldschoon’. Dit gaat over een lelijk meisje die altijd ruikt naar vis. Zij wordt, na een vervulde wens, gezien als de mooiste van de wereld. Echter blijkt het uiteindelijk niet mee te vallen om altijd knap gevonden te worden. Wederom filosofisch en geniaal. Hoe het dan getekend is, daar haal ik zoveel inspiratie uit en daar word ik gewoon heel blij van.