Reading Time: 4 minutes

Richard van Rijswijk maakt sinds half februari deel uit van het WUA team als Digital Researcher. In dit interview vertelt Richard meer over zijn keuze voor WUA, zijn passie voor muziek en sport en zijn achtergrond in de Biomedische Wetenschappen.

Gezellig dat je er bent, Richard! Waarom ben je specifiek bij WUA gaan werken, waarom heb je voor ons gekozen?

“Uiteindelijk hebben wij voor elkaar gekozen: ik voor WUA en WUA voor mij. Ik had mijn master afgerond en was op zoek naar een uitdagende baan. De onderzoekswereld vond ik sowieso al heel boeiend. Ik had al verschillende gesprekken gehad hier en daar, maar had nog niet het juiste gevonden.

“Toen kwam ik de vacature van WUA tegen en na het eerste gesprek was ik al meteen mega enthousiast; over het werk, de mensen, de bedrijfscultuur, het kantoor. Dit was het eerste bedrijf waar ik echt dacht: ‘dit is het, hier wil ik werken.’ Ik had nog niet veel specifieke werkervaring, maar ik wilde ervoor gaan! Dit is het werk dat ik wil doen en het bedrijf waar ik het wil leren. Gelukkig gaf WUA me die kans :-)”

Gefeliciteerd, leuk dat je ons team bent komen versterken! Inmiddels ben je nu bijna 3 maanden bij WUA aan boord: hoe zou jij de gemiddelde WUA-iaan omschrijven?

“Iedereen is heel uniek. We hebben de cynische Olf , de altijd vrolijke Edo, de humoristische Matthijs. Het zijn allemaal verschillende, unieke persoonlijkheden die elkaar goed aanvullen en allemaal hun bijdrage hebben aan het bedrijf. Dat is denk ik ook de kracht van WUA.”

 Wat vind je het leukste aan werken bij WUA?

“Dat je zelf de touwtjes in handen hebt. Alles is mogelijk bij WUA. Er is altijd een weg, maar je moet er wel zelf achteraan gaan. Dat is mooi, want ik werk graag zelfstandig en ben een echte idealist. Als ik daarmee iets wil kan dat hier.”

>> Klaar om uit je comfort zone te stappen? Bekijk onze vactures hier! <<

 Wat zou jij precies willen doen dan?

“Ik wil heel graag iets met groene energie en duurzaamheid. Ik wil vanuit WUA het bewustzijn rondom  deze onderwerpen vergroten en helpen om de “groene boodschap” naar buiten te brengen. Ik vind het belangrijk dat mensen gaan inzien hoe essentieel het is dat we daar serieus mee aan de slag gaan.”

Gaaf! Om even in te spelen op “bewustzijn”, je bent vorige maand met het WUA team naar Tony Robins in Londen geweest. Hoe heb je dat ervaren? Waar ben je hier het meest bewust van geworden?

“Het was sowieso een hele vette ervaring! Om daar met 13.000 in een soort extase te zijn. De belangrijkste les die bij mij is blijven hangen is dat je zelf controle hebt over hoe je je voelt en wat je doet. Je leeft soms onbewust naar je omgeving. Maar je kan de controle over je leven altijd zelf weer nemen.”

Je hebt Biomedische wetenschappen en Sociologie gestudeerd in Maastricht. Hoe ben je uiteindelijk als researcher in Amsterdam terechtgekomen?

“Deze exacte achtergrond kwam puur omdat ik toen topsporter was. Ik ben altijd erg geïnteresseerd geweest in gezondheid dus zocht een studie die daarbij aansloot. Maar toen ik op een moment de film Into the Wild had gezien, was ik daar zo door gefascineerd dat ik mijn leven 180 graden heb omgedraaid; ik verhuisde van Maastricht naar Amsterdam, switchte van studie, verkocht mijn wielrenfiets en ging muziek maken.

“Tijdens mijn nieuwe studie Sociologie ontdekte ik dat ik heel nieuwsgierig van aard ben. Ik wil altijd dingen leren. Vooral menselijk gedrag vind ik heel interessant. Toen ontdekte ik ook dat kwalitatief onderzoek mij heel erg ligt. Bij WUA worden kwalitatief en kwantitatief onderzoek mooi bij elkaar gebracht. Daar komt nog bij dat ik geloof in de wereld van digital/online, die alsmaar groter wordt.”

Je vrije tijd breng je dus graag door met sport en muziek zeg je. Vertel daar eens wat meer over?

“Ik heb altijd op hoog niveau gefietst. Nadat ik de switch maakte en mijn fiets in de schuur had gezet, ben ik voor de muziek gegaan. Gitaar, piano, zang, liedjes schrijven. Ik ben het gaan leren en ontdekte al gauw dat dit mijn nieuwe passie was. Ik vind het ook belangrijk dat mensen een passie hebben in een leven. Iets dat je leuk vindt om te doen en waarin je oneindige doelen stelt voor je zelf.

“Bij muziek kwam ik erachter dat dat het is voor mij. Het lijkt me ook heel gaaf om dit nog eens met meer mensen te delen, om echt op het podium te staan.. Ik vind dat nog wel erg spannend, maar het plan is om die angst aan de kant te zetten en klein te beginnen. Vooral niet al te hoge verwachtingen hebben, maar gewoon gaan voor een leuke avond.

“Daarnaast blijf ik ook altijd wel sporten. Ik vind het belangrijk om fit te blijven en ook hierin wil ik uiteraard doelen stellen: binnenkort ga ik voor de halve marathon.”

Gaaf! Ik ben benieuwd wanneer we meer van je gaan horen en zien ;-) Een vraag waarin je oneindige verwachtingen mag hebben: als je kon kiezen uit iedereen op deze wereld, met wie zou je dan eens willen dineren?

“John Frusciante! De oud gitarist van Red Hot Chili Peppers. Hij heeft zo’n inspirerend, boeiend leven gehad. Door hem en zijn muziek ben ik wel echt gefascineerd. Toch een beetje mijn idool!”

Wat is jouw kracht in 1 zin?

“Ik ben heel goed in één ding zoeken, me daarop focussen en er vol voor gaan. Ik kan heel doelgericht aan de slag gaan. Hierdoor kan ik goed in iets worden, maar dit gaat soms wel ten koste van andere dingen die ik dan vergeet of minder aandacht geef.” 

Tot slot: welk boek zou iedereen moeten lezen volgens jou en waarom?
Into the wild! Ga het lezen (of kijk de film) en laat je inspireren.”